Συχνές Ερωτήσεις

Όλες οι απαντήσεις αποτελούν γνώμη του συγγραφέα και δεν διεκδικούν το αλάθητο. Αποσκοπούν σε απλή ενημέρωση του αναγνώστη.
Για σοβαρές περιπτώσεις και πριν λάβετε κρίσιμες αποφάσεις σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα ειδικούς επαγγελματίες: νομικούς για νομικά θέματα, αρμόδιους τεχνικούς για τεχνικά κ.λ.π.
Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε (χωρίς αντάλλαγμα) την εμπειρία και γνώση που αποκομίσαμε από την πολύχρονη επαγγελματική μας ενασχόληση με το αντικείμενο.

Διορθώσεις, παρατηρήσεις και ερωτήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτα.


Για την διαχείριση της πολυκατοικίας
  1. Ποια είναι τα καθήκοντα του διαχειριστή της πολυκατοικίας;

    Ο διαχειριστής είναι ο εντολοδόχος των συνιδιοκτητών για την διαχείριση των κοινοχρήστων πραγμάτων ενός κτηρίου.
    Η εντολή στον διαχειριστή δίδεται από την συνέλευση των συνιδιοκτητών, που συγκαλείται σύμφωνα με τον κανονισμό και το αντικείμενο της εντολής αυτής δηλαδή οι αρμοδιότητες του διαχειριστή προσδιορίζονται επίσης από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Σε γενικές γραμμές όμως οι αρμοδιότητες αυτές είναι:
    • Εξόφληση όλων των λογαριασμών κοινοχρήστων δαπανών , όπως ΔΕΗ, ύδρευσης, καθαριότητας, πετρελαίου κλπ.
    • Επίβλεψη των τακτικών (π.χ. καθαριότητα) και εκτάκτων εργασιών (π.χ. επισκευή των βλαβών) στους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις του κτηρίου.
    • Κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και έκδοση αναλυτικού λογαριασμού για κάθε διαμέρισμα χωριστά, ανάλογα με τα χιλιοστά συμμετοχής του.
    • Είσπραξη των οφειλών των διαμερισμάτων.
    • Έλεγχος του αποθέματος και προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.
    • Φροντίδα για τα διοικητικά θέματα όπως προβλέπει ο κανονισμός, δηλαδή σύγκληση συνέλευσης του κτιρίου αν υπάρξει ανάγκη και τήρηση των πρακτικών της.
    • Γρήγορη ανταπόκριση όταν οι ένοικοι ζητούν την παρέμβασή του για την αποκατάσταση κάποιας ζημιάς ή βλάβης.
    Πρακτικά τώρα, ο διαχειριστής είναι το εκτελεστικό όργανο και αφεντικό του είναι η συνέλευση της πολυκατοικίας. Ο διαχειριστής όμως, εκτός ακραίων περιπτώσεων, πρέπει να αφήνεται απερίσπαστος να εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με την κρίση του. Οι συνιδιοκτήτες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο διαχειριστής δεν υφίσταται για να ικανοποιεί τα καπρίτσια λίγων, αλλά για να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των ενοίκων. Από την άλλη μεριά ο διαχειριστής πρέπει να αφιερώνει χρόνο για το κτήριο, να ακούει τις γνώμες των συγκατοίκων του αλλά να ενεργεί πάντα κατά την κρίση του και με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον των πολλών. Ακόμα να φροντίζει να υπάρχει διαφάνεια σε όλες του τις ενέργειες και να μπορεί να αιτιολογήσει τις πράξεις του όταν του ζητηθεί.
  2. Τι είναι ο κανονισμός;
    Κανονισμός πολυκατοικίας είναι το κείμενο που ρυθμίζει τις σχέσεις των συνιδιοκτητών και γενικά την λειτουργία της πολυκατοικίας. Το κείμενο αυτό είναι μέρος του συμβολαίου που ο κάθε ιδιοκτήτης υπογράφει κατά την αγορά κάθε ιδιοκτησίας. Με την υπογραφή λοιπόν του συμβολαίου, κάθε ιδιοκτήτης αποδέχεται τον κανονισμό της πολυκατοικίας και δεσμεύεται για την εφαρμογή του. Ακόμα κάθε ιδιοκτήτης υποχρεούται σε περίπτωση ενοικίασης της ιδιοκτησίας του σε τρίτο, να δεσμεύει με το συμφωνητικό μισθώσεως τον ενοικιαστή στην τήρηση του κανονισμού.


  3. Τι είναι το αποθεματικό της πολυκατοικίας;
    Βασική ενέργεια για την έναρξη λειτουργίας της πολυκατοικίας είναι ο σχηματισμός του αποθεματικού της πολυκατοικίας, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Το αποθεματικό είναι ένα ταμείο το οποίο σχηματίζεται με την συμμετοχή όλων ενοίκων της πολυκατοικίας. Τα χρήματα αυτά επιτρέπουν στον διαχειριστή να αντιμετωπίσει τις δαπάνες της πολυκατοικίας μέχρι την έκδοσή και είσπραξη των κοινοχρήστων. Σε περίπτωση πού το διαμέρισμα / κατάστημα ενοικιάζεται, το αποθεματικό καταβάλει συνήθως ο ενοικιαστής. Όταν αυτός αφήσει το διαμέρισμα και αφού εξοφλήσει όλες του τις υποχρεώσεις στη διαχείριση της πολυκατοικίας, το πόσο που κατέβαλε σαν αποθεματικό του επιστρέφεται ατόκως από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος πρέπει να το ξαναεισπράξει από τον νέο ενοικιαστή του διαμερίσματος. Το ύψος του αποθεματικού ταμείου της πολυκατοικίας πρέπει να είναι περίπου 50% περισσότερο από το μέσο μηνιαίο ύψος των δαπανών, για να μπορεί να καλύψει και πιθανές καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών. Επίσης πρέπει να προσαρμόζεται τακτικά στην άνοδο των δαπανών. Διαφορετικά ο διαχειριστής θα αναγκάζεται να καλύπτει μέρος των δαπανών της πολυκατοικίας από την τσέπη του.


  4. Τι γίνεται αν κάποιος αρνηθεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα;
    Το δυσκολότερο καθήκον ενός διαχειριστή είναι η είσπραξη των κοινοχρήστων. Επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία ο διαχειριστής πρέπει να φροντίζει οι χρεώσεις να είναι καθαρές διαφανείς και αιτιολογημένες. Κάθε απορία πρέπει να επιλύεται άμεσα και πειστικά. Η κατανομή των δαπανών πρέπει να γίνεται όσο είναι δυνατόν ομαλά για να μην παρουσιάζονται μήνες με τεράστιες χρεώσεις και άλλοι με μηδαμινές. Ακόμα ο διαχειριστής πρέπει να είναι ευγενικός αλλά επίμονος όταν ζητάει την έγκαιρη εξόφληση των δαπανών. Όσο η οφειλή συσσωρεύεται, τόσο δυσκολότερη είναι ή είσπραξή της.

    Αν παρ' όλα αυτά κάποιος από τους ιδιοκτήτες αρνείται την εξόφληση της οφειλής του, ο διαχειριστής οφείλει να τον παραπέμψει στην συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες ενίοτε φτάνουν και στα δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης που δυστροπεί καλείται να εξοφλήσει το ποσό προσαυξημένο με τα έξοδα είσπραξης του, τους τόκους υπερημερίας και την ποινική ρήτρα αν προβλέπεται τέτοια από τον κανονισμό.



  5. Ο ενοικιαστής ενός διαμερίσματος μετακόμισε χωρίς να εξοφλήσει τα κοινόχρηστά του. Τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση;
    Υπόχρεος έναντι της συνιδιοκτησίας του κτηρίου για οποιεσδήποτε οφειλές ενός διαμερίσματος είναι πάντα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Γι΄ αυτό λοιπόν τα οφειλόμενα κοινόχρηστα της περίπτωσης αυτή πρέπει να κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.
    Γι' αυτό λοιπόν καλό είναι πρίν την αναχώρηση ενός ενοικιαστή ο ίδιος σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη πρέπει να ζητηθεί έγγραφη εκκαθάριση από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας (όπως και απο ΔΕΗ κ.λ.π) για να αποφευχθούν προβλήματα.



  6. Θα ήθελα να ρωτήσω αν για τον επαναχρωματισμό της πολυκατοικίας με χρώμα διαφορετικό από το υπάρχον, αρκεί η λήψη απόφασης με πλειοψηφία. Τι γίνεται αν κάποιοι αντιδρούν;
    Αν ο κανονισμός δεν προβλέπει κάτι συγκεκριμένο, για το θέμα αυτό απαιτείται λήψη απόφασης με πλειοψηφία (50%+1 ψήφος) σε συνέλευση. Όσοι μειοψηφήσουν υποχρεούνται να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας. 


  7. Έχω κάνει συμβόλαιο για ένα διαμέρισμα το οποίο ακόμα δεν μου έχει παραδοθεί λόγο αργοπορίας του κατασκευαστή. Παρόλα αυτά η πολυκατοικία κατοικείται και έβγαλαν κοινόχρηστα στο όνομα μου. Πρέπει να πληρώσω αυτά τα κοινόχρηστα αφού δεν κατοικώ στην πολυκατοικία;
    Τα κοινόχρηστα πρέπει να πληρωθούν, διότι όταν αρχίσει να λειτουργεί η πολυκατοικία, συνήθως όλοι υποχρεούνται να πληρώνουν κοινόχρηστα (εκτός αν υπάρχει ρητή εξαίρεση στον κανονισμό).
    Κατά την άποψή μου όμως τα κοινόχρηστα που πληρώνεις μέχρι να σου παραδοθεί το διαμέρισμα, αν υπάρχει ευθύνη του κατασκευαστή, θα πρέπει να τα ζητήσεις από τον κατασκευαστή. Πιθανώς ακόμη να μπορείς να του ζητήσεις και περαιτέρω αποζημίωση για την καθυστέρηση, αν έχουν προβλεφθεί οι ανάλογες ποινικές ρήτρες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, αν του ζητήσεις να πληρώσει μόνο τα κοινόχρηστα.



  8. Μένω μόνη μου, και στο διαμέρισμά μου για συντροφιά έχω ένα παπαγαλάκι. Ένας από τους ενοίκους της πολυκατοικίας διαμαρτύρεται και απειλεί με εξώδικο αν δεν απομακρυνθεί το πουλί. Έχω το δικαίωμα να το κρατήσω; Τι κυρώσεις μπορεί να έχω;
    Το άρθρο 17 της, με αριθμό Υ1β/2000/1995 Υπουργικής Απόφασης «Περί όρων ιδρύσεως και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» προβλέπει κατά λέξη τα εξής για την διατήρηση κατοικίδιων ζώων και πτηνών στις μονοκατοικίες και πολυκατοικίες:
    Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα αυτών, ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά θα διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης, και δεν θα παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται ρητά η διατήρηση των κατοικίδιων ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, βεράντες, ακάλυπτους χώρους κλπ) όπως επίσης και σε αυλή ταράτσα, βεράντες, και λοιπούς ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών.
    Επίσης απαγορεύεται απολύτως η παρουσία και διατήρηση κατοικίδιων ζώων, στα δημόσια κέντρα, και καταστήματα (εμπορικά κλπ) κατά τις ώρες λειτουργίας αυτών. Οι κάτοχοι των διατηρούμενων σύμφωνα με τα παραπάνω, κατοικίδιων ζώων οφείλουν να φροντίζουν για τον τακτικό εμβολιασμό τούτων και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση καθαριότητας στο περιβάλλον τους και την αποφυγή προκλήσεων θορύβων ή άλλων ενοχλήσεων σε βάρος των περίοικων ή των ενοίκων την πολυκατοικίας κατά περίπτωση. Επιτρέπεται η διατήρηση ωδικών και παραδείσιων πτηνών σε κατοικίες, ή διαμερίσματα πολυκατοικιών, ακόμα και εκεί όπου ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει την διατήρηση τέτοιων πτηνών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα κοινής ησυχίας ή άλλες ενοχλήσεις στους περίοικους ή τους ενοίκους της πολυκατοικίας, και ότι τα πτηνά αυτά δεν θα διατηρούνται στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
    Οι ιδιοκτήτες των ζώων ή πτηνών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, τιμωρούνται για μεν τα προβλήματα κοινής ησυχίας και οχλήσεως των περίοικων από τους θορύβους που προκαλούνται καθ' οποιονδήποτε τρόπο από τα κατοικίδια ζώα ή πτηνά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 417 και 459 του Ποινικού κώδικα, για δε τις λοιπές παραβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 23 της παρούσας.
    Πέρα από τις ανωτέρω κυρώσεις η Υγειονομική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνση των ζώων ή των πτηνών η οποία θα γίνεται σε συνεργασία με τον οικείο ΟΤΑ και κατόπιν εγγράφου παραγγελίας του αρμόδιου εισαγγελέα. Στις περιπτώσεις αυτές τα ζώα ή τα πτηνά θα παραδίδονται οπωσδήποτε σε φιλοζωικά σωματεία ή συλλόγους με ευθύνη του ιδιοκτήτη αυτών και σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις του υπουργείου Γεωργίας.



  9. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος τι γίνεται με το αποθεματικό;
    Τυπικά ο παλαιός ιδιοκτήτης θα πρέπει να το λάβει από τον διαχειριστή, εφόσον στο διαχειριστή το έχει καταθέσει.
    Ο διαχειριστής θα πρέπει να το επιστρέψει στον παλαιό ιδιοκτήτη και να το εισπράξει από τον νέο.
    Για να απλοποιούμε και λίγο την ζωή μας: ο παλαιός ιδιοκτήτης μπορεί να το πάρει από τον νέο.



  10. Ώρες κοινής ησυχίας
    Ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας θεωρούνται οι εξής:
    Α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00. έως 07:00.
    Β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
    Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.



  11. Ο όροφος κάτω από το διαμέρισμά μου έχει ενοικιαστεί και χρησιμοποιείται σαν σχολή καράτε - γυμναστήριο. Ο θόρυβος που δημιουργείται είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ησυχάσουμε ποτέ. Έχω επανειλημμένα παραπονεθεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τι μπορούμε να κάνουμε;
    Αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας σας απαγορεύει ρητά, αυτή τη χρήσεις (σχολές κ.λ.π.) όπως συμβαίνει συχνά, τότε απλούστατα θα πάτε σε ένα δικηγόρο, θα καταθέσετε αγωγή κατά του ιδιοκτήτη του χώρου στο αρμόδιο δικαστήριο και θα απαιτήσετε την απομάκρυνση της σχολής και την αποζημίωσή σας για την ταλαιπωρία.
    Αν υπάρχει η σχετική απαγόρευση στον κανονισμό, είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσετε την αγωγή.
    Αν δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση μπορείτε να ζητήσετε και να επιμείνετε να γίνονται σεβαστές οι ώρες κοινής ησυχίας.



  12. Τι γίνεται σε περίπτωση που ο διαχειριστή της πολυκατοικίας αρνείται να δώσει λογαριασμό για τα κοινόχρηστα ή παρουσιάζει αποδείξεις δαπανών που δεν είναι νόμιμες;

    Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί σε συνέλευση όπου θα ζητηθεί από τον διαχειριστή να λογοδοτήσει. Αν ο διαχειριστής αμελεί να προκηρύξει συνέλευση, συνήθως ο κανονισμός προβλέπει ότι ένα ορισμένο ποσοστό των συνιδιοκτητών μπορεί να προκηρύξει νόμιμα συνέλευση στην θέση του διαχειριστή.
    Σε περίπτωση που τα πράγματα είναι σοβαρά μπορείς ακόμη να καταφύγεις στα δικαστήρια. Μια σχετική δικαστική απόφαση (ΜΠρ Αθ 9706/1981 - ΕΔΠ 1983,44) προβλέπει ότι: Ο διαχειριστής μπορεί να ανακληθεί με δικαστική απόφαση ύστερα από αγωγή συνιδιοκτήτη αν κριθεί ότι είναι υπαίτιος απιστίας ή βαρύτατης αμελείας.



  13. Ποιος νόμος διέπει την λειτουργία της πολυκατοικίας
    Η νομολογία η σχετική με θέματα πολυκατοικιών είναι
    διεσπαρμένη (όπως τόσο συχνά συμβαίνει) και είναι δύσκολο δώσουμε
    ένα συνοπτικό κατάλογο.
    Ωστόσο ο αρχικός νόμος είναι ο Ν3741/1929 ΦΕΚ Α' 4/9-1-1929, ο οποίος έχει θέσει και τις βάσεις για θέματα οροφοκτησίας και συναφή με πολυκατοικίες. Κατόπιν έχει συμπληρωθεί κατά καιρούς όπως με το ΝΔ 1024/1971. 



  14. Υποχρεούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα αν διαμένουν ή όχι στην πολυκατοικία, να αναλάβουν χρέη διαχειριστή; Τι προβλέπεται σε περίπτωση άρνησης; Μπορούν οι ενοικιαστές να γίνουν διαχειριστές;
    Που κυμαίνεται το κόστος διαχείρισης από εταιρία;

    Πρέπει να διαβάσετε τον κανονισμό της πολυκατοικίας, διότι μόνο εκεί μπορεί να βρεθεί η απάντηση στο ερώτημά σας. Πάντως ανεξάρτητα από το τι προβλέπεται στον κανονισμό, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι:
    Μπορείτε με απλή πλειοψηφία της συνέλευσης να αλλάξετε το σημείο αυτό του κανονισμού, και να επιτρέψετε π.χ. σε μη ιδιοκτήτη να γίνει διαχειριστής έμμισθος ή άμισθος.
    Αν κάποιος αρνήται σθεναρά να γίνει διαχειριστής, δεν σας συμφέρει τελικά να τον υποχρεώσετε, διότι δεν θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και η πολυκατοικία θα παραμεληθεί. Το ίδιο συμβαίνει αν ο ιδιοκτήτης δεν κατοικεί στην πολυκατοικία.
    Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να αναθέσετε την διαχείριση σε μια σωστή εταιρεία. Το κόστος άλλωστε είναι τόσο χαμηλό που δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Επιλέξτε μια καταξιωμένη και σοβαρή εταιρεία, καθώς και στο χώρο αυτό έχουν αρχίσει να εισβάλουν αλεξιπτωτιστές.
    Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένες τιμές, χωρίς να γνωρίζω κάποια πράγματα για την πολυκατοικία. μπορείτε να μας στείλετε email (
    dtexniki@yahoo.gr) ή να μας τηλεφωνήσετε στο 210.95.90.555,210.95.30.555 για να σας ενημερώσουμε και να σας δώσουμε έγγραφη προσφορά.


  15. Τι κάνουμε όταν οι αποπάνω θορυβούν υπερβολικά και συνεχώς και δεν δίνουν σημασία σε παρακλήσεις του διαχειριστή και των γειτόνων και σε παρατηρήσεις της αστυνομίας;
    Η ερώτησή σου δεν έχει άμεση σχέση με την διαχείριση μίας πολυκατοικίας. Ο διαχειριστής δεν μπορεί να είναι χωροφύλακας.
    Η απάντησή που μπορώ να σου δώσω είναι ότι είναι θέμα αστικού κώδικα. Η καλύτερη λύση είναι να συνεννοηθείτε, όλοι εσείς που ενοχλήστε από τους ενοίκους του συγκεκριμένου διαμερίσματος, και να ζητήσετε την βοήθεια δικηγόρου.



  16. Για όλο το διάστημα που κατοικώ στην πολυκατοικία σαν ενοικιαστής ήμουν υποχρεωμένος να καταβάλω 3 ευρώ κάθε μήνα για αποθεματικό ταμείο. Τώρα που ξενοικιάζω το διαμέρισμα και φεύγω από την πολυκατοικία θα πρέπει να μου επιστραφούν κάποια χρήματα;
    Τα χρήματα που συγκεντρώνονται για σχηματισμό ή προσαύξηση αποθεματικού ταμείου, ή προκαταβολής δαπανών ή εγγύησης ή όπως αλλιώς μπορεί αυτό να ονομαστεί, επιστρέφονται ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στον ενοικιαστή που αποχωρεί από την πολυκατοικία, αλλά άτοκα. Πρέπει λοιπόν να πάρεις πίσω όλα τα χρήματα που κατέβαλες με κάποια από τις παραπάνω αιτιολογίες, δεν μπορείς όμως να ζητήσεις τόκο. Προϋπόθεση είναι βέβαια να έχεις εκκαθαρίσει τις υποχρεώσεις σου έναντι της πολυκατοικίας.

  17. Στην πολυκατοικία που μένω μου κάνουν παρατηρήσεις για κάθε δραστηριότητα στις ώρες κοινής ησυχίας: για το περπάτημα, το μαγείρεμα, την πτώση αντικειμένων, την τηλεόραση, τον υπολογιστή κ.λ.π. Τελικά τι επιτρέπεται να κάνω τις ώρες κοινής ησυχίας;
    Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας πρέπει να κάνετε ησυχία! Η συγκατοίκηση στην πολυκατοικία δυστυχώς θέτει σε όλους κάποιους περιορισμούς. Προσπαθήστε να:
    • Κρατάτε κλειστές μπαλκονόπορτες και παράθυρα.
    • Αν θέλετε να ακούσετε μουσική ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, χρησιμοποιήστε ακουστικά (υπάρχουν και ασύρματα που δεν παρεμποδίζουν τις κινήσεις σας).
    • Μην φοράτε τακούνια μέσα στο σπίτι.
    • Να προγραμματίζετε τις δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλούν θορύβους, εκτός των ωρών κοινής ησυχίας.
    • Τοποθετήστε όσα περισσότερα χαλιά και μοκέτες μπορείτε.

    Είναι γνωστό ότι οι μεσοτοιχίες και τα πατώματα στις πολυκατοικίες είναι πολύ λεπτά και κάθε θόρυβος μεταφέρεται στα γειτονικά διαμερίσματα. Λάβετε το υπόψη.



  18. Αγόρασα την ιδιοκτησία μου για να κατοικήσω, τώρα όμως θέλω να την χρησιμοποιήσω σαν επαγγελματική στέγη. Υπάρχει πρόβλημα;
    Συνήθως ο κανονισμός της πολυκατοικίας αποκλείει ρητά ορισμένες χρήσεις για τις ιδιοκτησίες του κτηρίου. Αν προορίζετε λοιπόν την ιδιοκτησία σας για κάποια απ' αυτές της χρήσεις καλύτερα να το ξεχάσετε. Ο κανονισμός συνήθως δεν επιτρέπει χρήσεις υψηλής οχλήσεως όπως μηχανουργεία, χημικά εργαστήρια, χοροδιδασκαλεία, οίκους ανοχής και τα παρόμοια. Για να επέλθει αλλαγή στο σημείο αυτό του κανονισμού συνήθως χρειάζεται παμψηφία, πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Εκτός από τις χρήσεις οι οποίες απαγορεύονται ρητά από τον κανονισμό, όλες οι άλλες επιτρέπονται.


  19. Τι συνιστάτε στους ενοίκους πού εγκαθίστανται σε μια καινούργια πολυκατοικία;

    Θα αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά πράγματα που συνήθως παραβλέπονται από τους ενοίκους μιας νέας πολυκατοικίας:
    • Κάθε ένοικος πρέπει να διαβάσει προσεκτικά και να κατανοήσει τον κανονισμό και την οριζόντια ιδιοκτησία.
    • Ο διαχειριστής πρέπει να οριστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του αμέσως. Οι καθυστερήσεις θα φέρουν μόνο μπερδέματα και διαμάχες αργότερα.
    • Όλοι οι ένοικοι πρέπει νωρίς να φροντίσουν να βρουν τους διάφορους διακόπτες πού απομονώνουν τις διάφορες παροχές στο διαμέρισμά τους όπως νερού ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης κ.λ.π. Επίσης να προμηθευτούν κλειδιά για να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς. Έτσι σε περίπτωση ανάγκης θα είναι προετοιμασμένοι.
    • Οι διάφοροι τεχνικοί πριν παραδώσουν τα συστήματα για λειτουργία επισημαίνουν ποιοι μετρητές (θέρμανσης, ύδρευσης κλπ) ανήκουν σε κάθε διαμέρισμα. Καλό είναι ο κάθε ένοικος να επιβεβαιώσει αν οι μετρητές αυτοί είναι πράγματι σωστά αντιστοιχημένοι.
    • Το θέμα της παραλαβής μίας νέας ιδιοκτησίας από τον κατασκευαστή είναι σοβαρό. Καλό είναι ο κάθε ιδιοκτήτης πριν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα της παραλαβής να αναθέσει τον έλεγχο σε μηχανικό της εμπιστοσύνης του, για να αποφύγει προβλήματα αργότερα.
  20. Αγόρασα ένα διαμέρισμα και υπέγραψα έναν κανονισμό πολυκατοικίας (εγώ και όλοι οι αγοραστές) σύμφωνα με τον οποίο οι οριζόντιες ιδιοκτησίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως κατοικία. Ένας από τους συνιδιοκτήτες θέλει τώρα να μετατρέψει το διαμέρισμα σε οδοντιατρείο. Μπορεί να το κάνει;
    Αν ο κανονισμός ορίζει ρητά ότι οι ιδιοκτησίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σαν κατοικίες, τότε δεν επιτρέπεται καμία άλλη χρήση και ειδικά καμία επαγγελματική χρήση. Για να τροποποιηθεί το σημείο αυτό του κανονισμού συνήθως απαιτείται παμψηφία, να συμφωνήσουν δηλαδή όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου, δηλαδή 1000 στους 1000 ψήφους.


  21. Παρότι μου έχει ανατεθεί η διαχείριση από την συνέλευση, ο προηγούμενος διαχειριστής δεν μου παραδίδει γιατί λέει ότι διαφωνούν δύο συνιδιοκτήτες. Είναι σωστό;
    Εάν η συνέλευση η οποία σας όρισε διαχειριστή έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό, τότε νόμιμος διαχειριστής είσαι εσύ πλέον και ο προηγούμενος πρέπει να σου παραδώσει άμεσα την διαχείριση και όλα τα σχετικά. Αν κάποιοι συνιδιοκτήτες διαφώνησαν και μειοψήφησαν στην συνέλευση, αυτό δεν αλλάζει την απόφαση η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία. Είναι αυτονόητο ότι για να ισχύει η απόφαση μια συνέλευση, αυτή πρέπει να έχει συγκληθεί και διεξαχθεί ακριβώς όπως προβλέπει ο κανονισμός.


  22. Η πολυκατοικία μας έχει αναθέσει σε εταιρία την διαχείριση και πρόσφατα έμαθα ότι δεν υπάρχει κάποιο συμφωνητικό ή έστω κάποιο χαρτί που να δηλώνει τις υποχρεώσεις του γραφείου απέναντι μας.
    Το "χαρτί" πού ορίζει τα καθήκοντα τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του διαχειριστή της πολυκατοικίας, είτε αυτός είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες, είτε κάποια εταιρία, είναι ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Όσον αφορά την ανάθεση, αρκεί να συνταχθεί ένα απλό πρακτικό γενικής συνέλευσης, το οποίο να αναθέτει την διαχείριση στο γραφείο. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πρακτικό και αν γενικά ποτέ δεν κρατούσατε έγγραφα πρακτικά στις συνελεύσεις της πολυκατοικίας σας, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι η ανάθεση είναι νόμιμη, η θέση όμως του γραφείου είναι πολύ επισφαλής σε περιπτώσεις αμφισβήτησης από δυστροπούνταις ενοίκους.


  23. Πιστεύω ότι η καθαρίστρια της πολυκατοικίας μας δεν κάνει σωστά την δουλειά της. Για τον λόγο αυτό δεν θέλω να πληρώσω αυτό που μου αναλογεί από τον μισθό της. Μπορώ να το κάνω;
    Σου συνιστώ να εξετάσεις αν η χρέωση και η κατανομή της συγκεκριμένης δαπάνης είναι σωστή σύμφωνα με τον κανονισμό. Αν ναι, τότε πρέπει να την πληρώσεις. Ο σωστός τρόπος για να θέσης το ζήτημα είναι στην γενική συνέλευση όπου θα πεις την άποψή σου και θα ζήτησης να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, ή και να αλλάξετε καθαρίστρια. Κατόπιν θα ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία την οποίας θα πρέπει να σεβαστής.


  24. Είμαι ιδιοκτήτης οροφοδιαμερίσματος τελευταίου ορόφου το οποίο δεν έχει μόνωση. Μπορώ να απαιτήσω την κατασκευή της; Τι μπορώ να κάνω στη περίπτωση που οι άλλοι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας δεν συναινούν υπέρ της κατασκευή;
    Αν στον κανονισμό της πολυκατοικίας σου δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό, τότε ισχύει το εξής:
    Για να γίνει η παραπάνω εργασία θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, με απλή πλειοψηφία από την γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών. Αν η πλειοψηφία της συνέλευσης δεν συναινεί στην πραγματοποίηση της, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, παρά μόνο να πληρώσεις για την εργασία μόνος σου.



  25. Μπορεί διαχειριστής να μην μου επιτρέψει να κάνω προσωπικό έλεγχο των αποδείξεων δαπανών (πετρέλαιο κ.τ.λ.); Μπορώ να ζητήσω να βγάλω φωτοαντίγραφα των αποδείξεων; Είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω κοινόχρηστα για τα οποία δεν υπάρχουν θεωρημένες-νόμιμες αποδείξεις; Επίσης ο διαχειριστή παραγγέλνει και παραλαμβάνει πετρέλαιο μόνος του χωρίς την παρουσία άλλων ενοίκων. Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε έλλειμμα στην ποσότητα που παραλήφθηκε με τον τρόπο αυτό. Τι πρέπει να κάνουμε;
    Οι περισσότεροι κανονισμοί (όπως και η απλή λογική) επιβάλουν στον διαχειριστή να αιτιολογεί στους ενοίκους τις δαπάνες σε ορισμένα τακτικά διαστήματα. Στα διαστήματα αυτά ο διαχειριστής πρέπει να παρουσιάζει τις δαπάνες και να τις αιτιολογεί με κάθε τρόπο στους ενοίκους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν. Πέραν τούτου έχεις δικαίωμα να ζητήσεις διευκρινήσεις και αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων παραστατικών, και αν δεν σου επιδειχθούν ή δεν είναι ικανοποιητικά, να καταφύγεις στα αρμόδια δικαστήρια. Πριν απ' αυτό, φυσικά , καλό είναι να συζητηθούν όλα τα παραπάνω στην συνέλευση των συνιδιοκτητών, η οποία θα πρέπει να ζητήσει από τον διαχειριστή να σέβεται ορισμένες αρχές όπως παράδοση πετρελαίου με παρουσία των ενοίκων, θεωρημένα παραστατικά δαπανών κ.λ.π. Αν ο διαχειριστής αρνηθεί να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση, ο κανονισμός συνήθως προβλέπει διαδικασία με την οποία άλλοι συνιδιοκτήτες μπορούν να το κάνουν.
    Η δική μας πρακτική σαν επαγγελματίες διαχειριστές είναι να τοιχοκολούνται ΠΑΝΤΑ φωτοτυπίες των παραστατικών ΟΛΩΝ των δαπανών μαζί με την μηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση κοινοχρήστων, αλλά και να επιτρέπουμε ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο των παραστατικών των μετρήσεων και των λοιπών στοιχείων από οποιονδήποτε ένοικο το επιθυμεί. Τα παραστατικά και όλα τα σχετικά στοιχεία (μετρήσεις κ.α.) είναι τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα κατά μήνα στον σχετικό φάκελο, για να μπορεί να γίνει εύκολα λεπτομερής έλεγχος. Ακόμη δεν παραδίδουμε ΠΟΤΕ πετρέλαιο χωρίς την παρουσία και τον έλεγχο τουλάχιστον ενός ενοίκου της πολυκατοικίας. Καλό είναι αυτά τα απλά (και αυτονόητα) πράγματα να τηρούνται απ' όλους για να μην παρουσιάζονται τέτοιου είδους προβλήματα. 



  26. Θα ήθελα να ρωτήσω, κατά πόσο είναι νόμιμο να κλείνεται το μπαλκόνι ενός ρετιρέ με κεραμοσκεπή και αλουμινένιες τζαμαρίες; Αν αργότερα τοποθετηθούν εκεί και σώματα καλοριφέρ θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να αλλάξει τα χιλιοστά επιβάρυνσης του ρετιρέ όσον αφορά την θέρμανση και την συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες;
    Για την νομιμότητα των μετασκευών στο μπαλκόνι του ρετιρέ, αρμόδια είναι η πολεοδομία, στην οποία πρέπει να απευθύνεις τις ερωτήσεις σου. Γενικά όμως ότι τα μπαλκόνια, βεράντες κ.λ.π. αποτελούν ημιυπαίθριους χώρους και σαν τέτοιοι πρέπει να παραμένουν ανοικτοί από την μία τουλάχιστον πλευρά.
    Όσον αφορά την τοποθέτηση επιπλέον θερμαντικών σωμάτων στον χώρο που δημιουργείται (αλλά και για οποιαδήποτε αλλαγή, σε οποιονδήποτε χώρο, αφορά την θέρμανση αλλά και τα ποσοστά κατανομής δαπανών γενικά) μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα ότι για να πραγματοποιηθεί πρέπει να συμφωνήσει η συνέλευση των συνιδιοκτητών, και μάλιστα με παμψηφία. Εάν εγκριθεί η μεταβολή, ο ιδιοκτήτης που την ζήτησε και ο οποίος ωφελείται, πρέπει με δικά του έξοδα να φροντίσει για την σύναξη νέας μελέτης θέρμανσης από Μηχανολόγο Μηχανικό ΤΕ η οποία να λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές. Κατόπιν η νέα αυτή μελέτη θέρμανσης θα πρέπει να εγκριθεί και πάλι με παμψηφία από την γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών να πάρει την μορφή συμβολαιογραφικού εγγράφου να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες και να μεταγραφεί νόμιμα στο οικείο υποθηκοφυλακείο.
    Καταλαβαίνω ότι τα παραπάνω είναι χρονοβόρα και άκρως γραφειοκρατικά, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει σωστά η συγκεκριμένη μεταβολή.
    Πιο απλά ο συνιδιοκτήτης που κάνει την μεταβολή μπορεί να ζητήσει απλά την προφορική άδεια των λοιπών συνιδιοκτητών, είναι όμως έτσι ανοικτός σε μελλοντικές αμφισβητήσεις, οι οποίες, μην έχεις καμιά αμφιβολία, θα παρουσιαστούν αργά ή γρήγορα.



  27. Είμαι συνιδιοκτήτης και κάτοικος σε πολυκατοικία η οποία δεν έχει κανονισμό. Κάποιοι από τους συνιδιοκτήτες ζητούμε την σύσταση κανονισμού, ενώ κάποιοι άλλοι το θεωρούν περιττό. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
    Αυτό που προβλέπει σχετικά το άρθρο 9 του νόμου 1562/1985 είναι ότι : " Αν υπάρχει ήδη χωριστή κατ' ορόφους ή διαμερίσματα ιδιοκτησία, δεν έχει όμως καταρτιστεί κανονισμός των σχέσεων των συνιδιοκτητών, η πλειοψηφία τουλάχιστον 60% των συγκυριών δικαιούται να ζητήσει δικαστικώς, κατ' ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των προηγουμένων άρθρων, να καταρτιστεί κανονισμός εφόσον είναι αναγκαίος για τον καθορισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών".
    Στην περίπτωση που τελικά δεν μπορέσετε να φτιάξετε κανονισμό, για οποιοδήποτε διαφορά μεταξύ των συνιδιοκτητών, εφαρμογή έχουν οι σχετικοί νόμοι που είναι ο 3741/1929, και άλλοι μεταγενέστεροι που τον συμπληρώνουν σε επιμέρους θέματα, όπως: 960/1979 και 1221/1981 για τους χώρους στάθμευσης, 1512/1985 για θέματα κατανομής δαπανών θέρμανσης, 1562/1985 για διάφορα θέματα κ.ά.



  28. Στον όροφο μου εκτός από την κατοικία μου υπάρχουν τα γραφεία μιας εταιρείας. Η πόρτα του γραφείου μένει πάντα ανοιχτή με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής ενόχληση από θορύβους και καπνό από τσιγάρα. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν προβλέπει κάτι σχετικό. Τι μπορεί να γίνει;
    Τέτοια πράγματα συνήθως δεν προβλέπονται από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις στην επόμενη συνέλευση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας (εσύ ή ίδια εάν είσαι ιδιοκτήτρια, ή ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματός σου εάν το ενοικιάζεις) να μπουν κάποιοι σχετικοί κανόνες. Μπορείς ακόμη να επικαλεστείς τα άρθρα του Αστικού Κώδικα σχετικά με την παρακώλυση χρήσης γειτονικών ιδιοκτησιών.


  29. Θα ήθελα να μάθω με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει τροποποίηση υφισταμένων άρθρων κανονισμού πολυκατοικίας ή προσθήκη άλλων.

    Αν η τροποποίηση πού θέλετε να κάνετε αφορά κάποιο σημείο του κανονισμού το οποίο δεν αφορά δικαιώματα και υποχρεώσεις συνιδιοκτητών ή για το οποίο ο ίδιος ο κανονισμός δεν απαιτεί παμψηφία, (π.χ. κατανομή δαπανών ή τον προορισμό του ακινήτου), τότε μπορούν να τροποποιηθούν σημεία του κανονισμού με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Όμως τροποποίηση με τον τρόπο αυτό δεν είναι απρόσβλητη.
    Σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να καταργηθεί δικαίωμα, ή να επιβληθεί υποχρέωση σε κανέναν χωρίς την συγκατάθεση του. Για τον λόγο αυτό, για μεταβολές που αφορούν δικαιώματα ή υποχρεώσεις, απαιτείται αποδοχή από όλους τους συμβαλλόμενους, δηλαδή η μεταβολή πρέπει να γίνει με παμψηφία.
    Για να είναι ισχυρή έναντι κάθε περίστασης η όποια τροποποίηση στον κανονισμό, πρέπει αυτή να λάβει την μορφή συμβολαιογραφικού εγγράφου να υπογραφεί απ' όλους τους συνιδιοκτήτες και να μεταγραφεί νόμιμα στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
                                      Για την θέρμανση της πολυκατοικίας

  1. Πώς γίνεται η κατανομή της δαπάνης του πετρελαίου;

    Ο τρόπος καταμερισμού των δαπανών κεντρικής θέρμανσης έχει καθοριστεί από την τεχνική οδηγία του ΤΟΤΕΕ Αρ. 2427/1983 η οποία θεσπίστηκε με το από 7/11/85 Π.Δ. (ΦΕΚ 63/ Τεύχος Δ')
    Από τις δαπάνες θέρμανσης αυτές πού αφορούν την συντήρηση ή την επισκευή του συστήματος θέρμανσης, κατανέμονται ανάλογα με τα χιλιοστά (ποσοστό) του κάθε διαμερίσματος στην κατηγορία θέρμανσης. Τα χιλιοστά αυτά είναι ανάλογα τον όγκο του κάθε διαμερίσματος. Σήμερα οι μηχανικού για τον καθορισμό των χιλιοστών αυτών λαμβάνουν υπ' όψην τους όχι μόνο τον όγκο αλλά και τις θερμικές απώλειες κάθε διαμερίσματος λόγω ανοιγμάτων, εξωτερικών επιφανειών, τύπου μόνωσης και άλλων παραμέτρων
    Όσον αφορά την δαπάνη πετρελαίου, αυτή κατανέμεται ανάλογα με τον τύπο θέρμανσης κάθε πολυκατοικίας:
    • Πολυκατοικίες ΧΩΡΙΣ αυτονομία θέρμανσης

      Στις πολυκατοικίες με θέρμανση αυτού του τύπου η δαπάνη πετρελαίου θέρμανσης κατανέμεται όπως και η δαπάνες επισκευών κλπ του συστήματος σύμφωνα με τον τύπο:

      Κ = Π * (Χδ / Σ Χδ)
      Όπου:
      Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ.
      Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ.
      Χδ = τα χιλιοστά του διαμερίσματος.
      Σ Χδ= Το άθροισμα των χιλιοστών όλων των διαμερισμάτων.

      Διαιρούμε δηλαδή το ποσό που θέλουμε να κατανείμουμε με το άθροισμα των χιλιοστών όλων των διαμερισμάτων και πολλαπλασιάζουμε το πηλίκο με τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος για να βαρούμε την συμμετοχή του.
    • Πολυκατοικίες ΜΕ αυτονομία θέρμανσης με ωρομετρητές

      Ένα ποσοστό του καταναλοθέντος πετρελαίου (αν έτσι ορίζεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας) κατανέμεται ανάλογα με τα χιλιοστά κάθε ιδιοκτησίας. Το υπόλοιπο κατανέμεται ανάλογα με με τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας σε συνάρτηση με τις ώρες χρήσεως της θέρμανσης από το αντίστοιχο διαμέρισμα σύμφωνα με τον τύπο:

      Κ = Π * ( Χδ * Ωδ) / (Σ Χδ * Ωδ)
      Όπου:
      Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ.
      Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ.
      Χδ = τα χιλιοστά του διαμερίσματος.
      Ωδ = ή μέτρηση του διαμερίσματος το διάστημα πού μας ενδιαφέρει.
      Σ Χδ * Ωδ= Το άθροισμα των γινομένων των ωρών επί τα χιλιοστά όλων των διαμερισμάτων.
    • Αυτονομία θέρμανσης με υπολογισμό των θερμικών απωλειών

      Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες πού αφορούν την κατανάλωση πετρελαίου κατανέμονται με βάση την μελέτη του Μηχανολόγου Μηχανικού πού έχει σχεδιάσει το σύστημα κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας. Ο Μηχανικός έχει υπολογίσει στην μελέτη του τις σχετικές μεταβλητές οι οποίες χρησιμοποιούνται στον παρακάτω τύπο σε συνάρτηση με τον χρόνο που κάθε ιδιοκτησία χρησιμοποιεί την θέρμανση, ως ακολούθως:

      Κ = Π * [ fi * εi + (( Ωδ * εi ) / ( Σ Ωδ * εi ))* ( 1 - Σ fi * εi)]
      Όπου:
      Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ.
      Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ.
      εi = ο συντελεστής επιβάρυνσης του διαμερίσματος.
      fi = ο συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης του διαμερίσματος.
      Ωδ = ή μέτρηση του διαμερίσματος το διάστημα πού μας ενδιαφέρει.
      Σεi * Ωδ = Το άθροισμα των γινωμένων των ωρών επί συντελεστές επιβάρυνσης όλων των διαμερισμάτων.
    • Πολυκατοικίες ΜΕ αυτονομία θέρμανσης με θερμιδομετρητές

      Ένα ποσοστό του καταναλοθέντος πετρελαίου (αν έτσι ορίζεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας) κατανέμεται ανάλογα με τα χιλιοστά κάθε ιδιοκτησίας. Το υπόλοιπο κατανέμεται ανάλογα με τις ενδείξεις των θερμιδομετρητών σύμφωνα με τον τύπο:

      Κ = Π * ( Θδ / Σ Θδ)
      Όπου:
      Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ.
      Π= η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ.
      Θδ= Η κατανάλωση του διαμερίσματος σε θερμομονάδες.
      Σ Θδ = Το άθροισμα των καταναλώσεων σε θερμομονάδες όλων των διαμερισμάτων.


  1. Τι είναι το πάγιο θέρμανσης;
    Ακόμα και στις πολυκατοικίες με αυτονομία θέρμανσης, ένα μέρος του πετρελαίου κατανέμεται όχι λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την κατανάλωση και τα χιλιοστά θέρμανσης, όπως φαίνεται από τον παραπάνω τύπο, αλλά αποκλειστικά ανάλογα με τα χιλιοστά θέρμανσης κάθε διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα θα χρεωθεί με ένα (μικρό) μέρος του πετρελαίου πού καταναλώθηκε ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου την θέρμανση του. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
    Πρώτον το σύστημα θέρμανσης μιας πολυκατοικίας έχει βελτιστοποιηθεί για την θέρμανση χώρων συγκεκριμένου όγκου. Αν χρησιμοποιείται για μικρότερους χώρους δεν λειτουργεί με τους βέλτιστους όρους και άρα υπάρχει σπατάλη καυσίμου.
    Δεύτερο και σημαντικότερο: Ένας χώρος πού δεν θερμαίνεται λειτουργεί σαν μια ψυχρή μάζα πού απορροφά θερμότητα από τις γειτονικές ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα αυτές να χρειάζονται περισσότερο καύσιμο για να θερμανθούν.



  2. Υπάρχει νομοθεσία που ορίζει συγκεκριμένη περίοδο λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών; Και αν είναι έτσι νομιμοποιούμαι να μην καταβάλω την αναλογία που μου αναλογεί στα κοινόχρηστα, αφού δεν χρησιμοποιώ καλοριφέρ;
    Δεν έχω υπόψη μου κάποιο νομοθέτημα που να ορίζει συγκεκριμένη περίοδο υποχρεωτικής θέρμανσης.
    Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι κανονισμοί πολλών πολυκατοικιών προβλέπουν τέτοια περίοδο.
    Αν στον κανονισμό της πολυκατοικίας σας δεν προβλέπεται καλό είναι να ρυθμιστεί το θέμα με απόφαση γενικής συνέλευσης. Αυτό θα σημαίνει ότι για την ορισμένη περίοδο:
    Αν η πολυκατοικία ΔΕΝ ΕΧΕΙ αυτονομία, όλα τα διαμερίσματα θα θερμαίνονται και θα πληρώνουν κανονικά.
    Αν η πολυκατοικία ΕΧΕΙ αυτονομία, για την ορισμένη περίοδο, όλοι θα συμμετέχουν στο πάγιο θέρμανσης (βλέπε σχετική ερώτηση), ακόμη και αν δεν ανάβουν την θέρμανσή τους. Εκτός της περιόδου θέρμανσης θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα θέρμανσης για όσους το επιθυμούν, χωρίς όμως να επιβάλλεται πάγιο. Αν από τον κανονισμό δεν ορίζεται πάγιο θέρμανσης, δεν έχει νόημα να οριστεί περίοδος θέρμανσης. 



  3. Στην πολυκατοικία μου ορισμένα διαμερίσματα και καταστήματα είναι ακόμα απούλητα και ακατοίκητα. Ο κατασκευαστής, μέσω του κανονισμού, φρόντισε να απαλλάξει τον εαυτό του από την υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε δαπάνης θέρμανσης για τα διαμερίσματα και τα καταστήματα που παραμένουν απούλητα και ακατοίκητα.
    Είναι σωστό αυτό; Τι μπορεί να γίνει;

    Ο κατασκευαστής έβαλε αυτόν τον όρο στον κανονισμό, ο οποίος έλαβε την μορφή συμβολαιογραφικού εγγράφου, και τον οποίο, όλοι εσείς (οι συνιδιοκτήτες) όταν αποκτήσατε ιδιοκτησίες στο συγκεκριμένο κτίριο κληθήκατε να αποδεχτείτε, είτε υπογράφοντας τον (κανονισμό) ενώπιον συμβολαιογράφου, είτε με όρο στα συμβόλαια που υπογράψατε. Σε ερωτώ λοιπόν: Δε είδες τον όρο αυτό (την απαλλαγή του κατασκευαστή) όταν υπέγραφες; Γιατί κακίζεις εκ των υστέρων τον κατασκευαστή για κάτι που ρητά, εγγράφως και αμοιβαία έχετε συμφωνήσει εκ των προτέρων;
    Δυστυχώς τώρα είναι αργά για να υπαναχωρήσεις, εκτός αν πιστεύεις ότι μεταχειρίστηκε κάποιο δόλο, οπότε θα πρέπει να αποταθείς στον δικηγόρο σου.


  4. Θα ήθελα να μου πείτε με τι ποσοστό συμμετέχουν τα κλειστά διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας στη θέρμανση και ποιος νόμος το ορίζει.
    Δεν υπάρχει νόμος που καθορίζει ειδικά το ποσοστό συμμετοχής των κλειστών διαμερισμάτων στην θέρμανση ή σε όποια άλλη δαπάνη.
    Αυτό συνήθως καθορίζεται με συμφωνία ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες. Η συμφωνία αυτή είναι ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Συνήθως οι κανονισμοί των πολυκατοικιών προβλέπουν κάποια έκπτωση στις δαπάνες πετρελαίου για κλειστά διαμερίσματα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει αυτονομία.
    Αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μπορεί να συζητηθεί και να διευθετηθεί σε κάποια συνέλευση των συνιδιοκτητών. Πιστεύω όμως ότι για να ληφθεί κάποια απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα απαιτείται παμψηφία, πρέπει δηλαδή να γίνει αποδεκτό από όλους ανεξαιρέτως τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Και αυτό διότι το θέμα άπτεται του τρόπου κατανομής των δαπανών, για την μεταβολή του οποίου ο νομός απαιτεί συμφωνία όλων (παμψηφία) των ιδιοκτητών.
    Αν δεν προβλέπεται έκπτωση από τον κανονισμό και δεν γίνει δεκτό κάτι τέτοιο από την συνέλευση, τότε πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει έκπτωση.
    Σε πολυκατοικίες που έχουν αυτονομία και όπου εφαρμόζεται το σύστημα με τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών, προβλέπεται η συμμετοχή των κλειστών διαμερισμάτων με βάση κάποιες παραμέτρους. Συμβουλευτείτε μηχανικό για την περίπτωση αυτή.



  5. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τον τύπο στην αυτονομία θέρμανσης με υπολογισμό των θερμικών απωλειών: Ποιοι είναι και πως υπολογίζονται οι συντελεστές επιβάρυνσης του διαμερίσματος και παραμένουσας επιβάρυνσης του διαμερίσματος εi και fi.
    Η απάντηση στην ερώτησή σου είναι αρκετά πολύπλοκη και μακροσκελής και αφορά κυρίως μηχανικούς που κάνουν μελέτες θέρμανσης. Θα σου απαντήσω όμως με συντομία, για να αποκτήσεις μια γενική ιδέα για το θέμα. Λαμβάνω ως δεδομένο ότι έχεις ήδη τις βασικές γνώσει για το θέμα του υπολογισμού της κατανομής δαπανών θέρμανσης σε πολυκατοικίες.
    Συντελεστής επιβάρυνσης εi μιας ιδιοκτησίας i ορίζεται ο λόγος της αναλογούσης θερμικής απώλειας Qi προς το άθροισμα των θερμικών απωλειών του κτιρίου ΣQi και αποτελεί τον βασικό συντελεστή με βάση τον οποίο επιμερίζονται οι δαπάνες κεντρικής θέρμανσης.
    Συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης fλ της ιδιοκτησίας λ ορίζεται ο λόγος Qλ΄/Qλ δηλαδή ο λόγος της θερμότητας που δέχεται όταν (η ιδιοκτησία) είναι κλειστή προς την θερμότητα που δέχεται υπό κανονική λειτουργία.
    Ο υπολογισμός του συντελεστή αυτού γίνεται κατά προσέγγιση (κατόπιν προτάσεως της επιτροπής που γνωμοδότησε για την ΤΟΤΕΕ 2427/83) βάση διαφόρων άλλων συντελεστών όπως της διέλευσης σωληνώσεων, της θερμομόνωσης, του εμβαδού, της παράπλευρης επιφάνειας κ.α. οι οποίοι εξάρτιουνται από τα αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία κάθε ιδιοκτησίας.
    Για περισσότερα στοιχεία αναζητήστε το βιβλίο "Κατανομή ποσοστών κεντρικής θέρμανσης" Γ. Μαλαχία - Π. Μιχάλη Εκδόσεις ΙΩΝ τηλ. 210 5747729 & 5751438.


  6. Είμαι διαχειριστής στην πολυκατοικία μου και κατανέμω την δαπάνη του πετρελαίου ως εξής: Διαιρώ την συνολική αξία (του πετρελαίου που καταναλώθηκε) με το άθροισμα των μονάδων όλων των διαμερισμάτων και κατόπιν πολλαπλασιάζω το πηλίκο με τις εκάστοτε μονάδες του κάθε διαμερίσματος. Είναι σωστό;
    Δυστυχώς ο τρόπος υπολογισμού σου είναι λανθασμένος διότι λαμβάνεις υπ όψη σου μόνο τον χρόνο θέρμανσης κάθε διαμερίσματος, και όχι το μέγεθός του.
    Αυτό σημαίνει ότι π.χ. μία γκαρσονιέρα πληρώνει την κάθε ώρα θέρμανσης το ίδιο με ένα πεντάρι. Ο τρόπος αυτός δεν συμφωνεί με την νομοθεσία και είναι άδικος. Η ποσότητα καυσίμου που απαιτείται για την θέρμανση ενός χώρου, εξαρτάται άμεσα ΚΑΙ από τον όγκο του χώρου.
    Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τους όγκους των διαμερισμάτων (ή τα εμβαδά εφ' όσον όλα τα διαμερίσματα έχουν το ίδιο ύψος) στη θέση των χιλιοστών και να εφαρμόσετε τον τύπο που θα δείτε στην παραπάνω σχετική απάντηση.
    Σου υπενθυμίζω ότι , αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μπορείτε να δείτε τα εμβαδά των διαμερισμάτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
    Στην παρούσα απάντησή μου, θεωρώ ότι οι μετρητές θέρμανσης μετρούν ώρες (φέρουν την ένδειξη h ή hours) και όχι κάτι άλλο.



  7. Ο ιδιοκτήτης δύο γειτονικών διαμερισμάτων τα έχει ενώσει ανοίγοντας μια πόρτα μεταξύ τους. Κατά τα άλλα όλα παραμένουν τα ίδια. Επηρεάζει αυτό την σωστή κατανομή της δαπάνης πετρελαίου θέρμανσης;
    Το διαμέρισμα που προκύπτει από την συνένωση δύο διαμερισμάτων πληρώνει το άθροισμα των κοινοχρήστων που θα πλήρωναν τα δύο διαμερίσματα. Το ίδιο συμβαίνει στην θέρμανση εφ' όσον ο θερμαινόμενος όγκος του νέου διαμερίσματα είναι το άθροισμα των όγκων των παλιών.

  8. Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος και επιθυμώ να αποκτήσω πλήρη αυτονομία στην θέρμανση, δηλαδή να εγκαταστήσω ολοκληρωμένο δικό μου σύστημα θέρμανσης με καυστήρα, λέβητα κ.λ.π.
    Μπορώ να απαλλαγώ εξ' ολοκλήρου από συμμετοχή στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας μου;

    Κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται, κατά την άποψή μου, να εγκαταστήσει ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης της επιλογής του. Αυτό που δεν δικαιούται να κάνει σε καμία περίπτωση είναι να καταλάβει κοινόχρηστο χώρο ή τμήμα κοινοχρήστου χώρου για δική του χρήση (εγκατάσταση του συστήματος), χωρίς την σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών, εκτός βέβαια εάν κάτι τέτοιο προβλέπεται και επιτρέπεται ρητά από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.
    Μπορείς λοιπόν να εγκαταστήσεις δικό σου σύστημα αρκεί αυτό να γίνει σε δικό σου ιδιόκτητο και όχι κοινόκτητο / κοινόχρηστο χώρο.
    Στο θέμα της συμμετοχής σου στις δαπάνες θέρμανσης, κατά την άποψή μου και πάλι:
    Παραμένεις υπόχρεος εις ολόκληρο, όσον αφορά την συμμετοχή σου στις δαπάνες συντήρησης και επισκευών του κοινόχρηστου συστήματος θέρμανσης.
    Για τις δαπάνες αγοράς πετρελαίου αν η συνέλευση των συνιδιοκτητών δεν δέχεται την ολοκληρωτική απαλλαγή σου, μπορείς σε πρώτη φάση να επιδιώξεις:
    Αν δεν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης θα πρέπει να σου αναγνωριστεί τουλάχιστον το ευεργέτημα (έκπτωση) που προβλέπει ο κανονισμός για τα κλειστά διαμερίσματα.
    Αν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης θα πρέπει να πληρώνεις μόνο το πάγιο θέρμανσης εάν ο κανονισμός προβλέπει τέτοιο.
    Αν καταφύγει σε δικαστήριο για να απαλλαγείς εξ ολοκλήρου από την υποχρέωση συμμετοχής στην δαπάνη αγοράς πετρελαίου μπορεί να δικαιωθείς. Υπάρχει τέτοιο δικαστικό προηγούμενο, αλλά δεν είναι φυσικά σίγουρο ότι ταυτίζεται απόλυτα με την δική σου περίπτωση.
    Δεν γνωρίζω όμως να υπάρχει νόμος που να καλύπτει την συγκεκριμένη περίπτωση.


  9. Μελετώ τα κοινόχρηστα μου κάθε μήνα. Βλέπω ότι κάθε μήνα (ακόμη και με σταθερή τιμή πετρελαίου) η ώρα θέρμανσης χρεώνεται με διαφορετική τιμή. Ο λόγος δηλαδή ώρες / λίτρα πετρελαίου μεταβάλλεται συνεχώς. Γιατί συμβαίνει αυτό;

    Ο λόγος Λίτρα / Ώρες πράγματι δεν είναι σταθερός.
    Αυτό συμβαίνει διότι οι ώρες που μετρούνται αφορούν τον χρόνο που εμείς θερμαίνουμε το διαμέρισμά μας, ενώ η κατανάλωση εξαρτάτε από τον χρόνο λειτουργίας του καυστήρα.
    Στον χρόνο λειτουργίας του καυστήρα υπεισέρχονται διάφοροι μεταβλητοί παράγοντες όπως: 
    • Ποιος ζήτησε θέρμανση και πότε. Κάποιες ώρες της ημέρας θέρμανση μπορεί να ζητάει μόνο ένα διαμέρισμα, κάποιες άλλες πέντε διαμερίσματα ταυτόχρονα κ.λ.π.
    • Η θερμοκρασία μέσα στα διαμερίσματα. Διαφέρει ανάλογα με τις συνήθειες κάθε οικογένειας (ρύθμιση θερμοστάτη, συχνός πολύωρος αερισμός ή όχι)
    • Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος που αλλάζει.
    • Και πολλοί άλλοι

    Σημειώστε ότι όταν πέντε διαμερίσματα ζητούν θέρμανση για μία π.χ. ώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καυστήρας ανάβει για μία ώρα. Μπορεί στο διάστημα της μίας αυτής ώρας ο καυστήρας να ανάψει δύο φορές από 10 λεπτά. Αν στο διάστημα της ώρας αυτή ζητήσουν θέρμανση περισσότερα διαμερίσματα ο καυστήρας θα λειτουργήσει για μεγαλύτερο διάστημα και ούτω καθεξής.
    Το ίδιο συμβαίνει με την λειτουργία του καυστήρα αν μεταβάλλονται οι συνθήκες μέσα στο διαμερίσματα. Αν π.χ. έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα μας το σύστημα θέρμανσης πρέπει να λειτουργήσει για περισσότερο χρόνο για να ανεβάσει την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο όπου είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης.
    Η απάντησή μου είναι πολύ απλοποιημένη, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι η διακύμανση είναι όχι μόνο αναμενόμενη αλλά και αναπόφευκτη.


  10. Στην πολυκατοικία μας έχουμε αυτονομία, και κατανέμουμε την δαπάνη του πετρελαίου λαμβάνοντας υπ' όψη τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος , και τις ώρες κατανάλωσής του. Μήπως είναι σωστότερο να τοποθετήσουμε θερμιδομετρητές;

    Αν σαν θερμιδομετρητές εννοείς το ψηφιακό σύστημα που μετράει την θερμοκρασία και την ποσότητα (ροή) του θερμού νερού στην είσοδο και την έξοδο κάθε διαμερίσματος, τότε η απάντηση είναι ναι. Είναι το σωστότερο σύστημα μέτρησης κατανάλωσης θέρμανσης.
    Τα παλαιά συστήματα συνυπολογισμού χρόνου και άλλων συντελεστών όπως χιλιοστών (όπως αυτό που χρησιμοποιείς), ή θερμικών απωλειών, αποτελούσαν μια πολύ χονδρική προσέγγιση υπολογισμού της ενέργειας που καταναλώθηκε μέσα σε κάθε διαμέρισμα.
    Το νέο ψηφιακό σύστημα μετράει την πραγματική ενέργεια που εισέρχεται και εξέρχεται για κάθε διαμέρισμα και υπολογίζει την διαφορά, που είναι φυσικά η ενέργεια που καταναλώθηκε μέσα στο διαμέρισμα. Και στην περίπτωση αυτή η τελική κατανομή της αξίας του καυσίμου γίνεται με κάποια προσέγγιση, η οποία όμως είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη σε σχέση με όλες τις παλαιότερες μεθόδους.
    Ακόμη θα πρέπει να δείτε αν στον κανονισμό της πολυκατοικίας αναφέρεται ο ακριβής τρόπος κατανομής της δαπάνης καυσίμου, πράγμα που πιθανώς θα σας δημιουργήσει τυπικό πρόβλημα, εφόσον αυτός ο τρόπος θα πρέπει να τροποποιηθεί.
    Επίκειται όμως νομοθετική ρύθμιση του θέματος με νέα Τεχνική Οδηγία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία ήδη έχει ίδη ολοκληρωθεί και θα θεσπιστεί προσεχώς νομοθετικά. Αυτή τροποποιεί την ισχύουσα ΤΟΤΕΕ 2427/ 83 «Κατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης κτιρίων.


  11. Στην πολυκατοικία μου δεν έχουμε αυτονομία θέρμανσης. Το κόστος θέρμανσης που μου επιμερίζεται είναι υπερβολικό, λόγω παλαιότητας του συστήματος θέρμανσης. Ζήτησα από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες να κλείσω τα σώματα θέρμανσης του διαμερίσματός μου και να μην πληρώνω πετρέλαιο. Αυτοί μου απάντησαν ότι θα πρέπει να αφαιρέσω τα σώματα, αλλά ακόμη και τότε θα πρέπει να πληρώνω το πάγιο θέρμανσης. Είναι σωστό;
    Αν ζητήσεις να σου γίνει έκπτωση στις δαπάνες θέρμανσης, έχοντας απλώς κλείσει τα σώματα, ουσιαστικά ζητάς να σε εμπιστευθούν τυφλά οι άλλοι ένοικοι, μιας και το απλούστερο πράγμα στον κόσμο είναι να τα ξανανοίξεις.
    Κανονικά, έκπτωση γίνεται μόνο στα κλειστά διαμερίσματα, εφόσον ο διαχειριστής διαπιστώσει ότι τα σώματα είναι κλειστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις και με κοινή συμφωνία, έκπτωση μπορείς να επιτύχεις αν με κάποιο ΜΟΝΙΜΟ τρόπο απομονώσεις τα σώματα. Τέτοιος τρόπος συνήθως είναι η αφαίρεση των σωμάτων.



  12. Πρέπει να απουσιάσω από το διαμέρισμά μου κατά τη διάρκεια του χειμώνα για λόγους υγείας. Σε ερώτησή μου στη διαχειρίστρια σχετικά με τη θέρμανση μου είπε ότι δεν μπορεί να μου γίνει καμία έκπτωση στην επιμεριζόμενη δαπάνη πετρελαίου αν κλείσω τα καλοριφέρ, παρά μόνο εάν το σπίτι είναι κενό επίπλων. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για την καταβολή μόνο του ελάχιστου σε μη αυτόνομη θέρμανση;
    Καταρχήν πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Εκεί αναφέρεται η έκπτωση που γίνεται στα κλειστά διαμερίσματα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται αυτή.
    Σε ορισμένους κανονισμούς πολυκατοικιών, αντί να αναφέρεται ότι έκπτωση γίνεται στα ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ διαμερίσματα χρησιμοποιείται ο όρος ΚΕΝΑ, χωρίς να διευκρινίζει ότι κενά σημαίνει χωρίς την παρουσία ανθρώπων και όχι επίπλων και σκευών.
    Επειδή είναι σαφές ότι το πνεύμα αυτού που έχει συντάξει τον κανονισμό είναι ότι έκπτωση γίνεται στα διαμερίσματα που δεν κατοικούνται όταν είναι κλειστή η θέρμανσης τους, και άρα δεν επιβαρύνουν την κατανάλωση της πολυκατοικίας. Ό συντάκτης του κανονισμού, κατά την γνώμη μου, προβλέπει το ακατοίκητο του διαμερίσματος σαν προϋπόθεση για την έκπτωση διότι στην περίπτωση αυτή εκλείπει το κίνητρο (και ο πειρασμός) να ξανανοίξει η θέρμανση χωρίς να γίνει γνωστό και να γίνει κατάχρηση του δικαιώματος έκπτωσης.
    Προσοχή: Αν ο κανονισμός αναφέρει ρητά "...κενό επίπλων..." τότε δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας, και πρέπει πράγματι το διαμέρισμα να είναι κενό επίπλων για να γίνεται η έκπτωση.


  13. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ένα διαμέρισμα να παραμένει κλειστό και να έχει έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης;

    Ισχύουν οι περιορισμοί, χρονικοί ή άλλοι που προβλέπει ο κανονισμός κάθε πολυκατοικίας. Αν προβλέπεται έκπτωση χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός (όπως συμβαίνει συνήθως), εννοείται ότι έκπτωση θα ισχύει για πάντα, εφόσον το διαμέρισμα παραμένει κλειστό.


  14.  Στην πολυκατοικία μου υπάρχει αυτονομία θέρμανσης με ωρομετρητές καθώς και κεντρικό μπόιλερ που τροφοδοτεί με ζεστό νερό τα διαμερίσματα. Για τα καλοριφέρ και το ζεστό νερό υπάρχει ένας καυστήρας με ένα λέβητα και μία δεξαμενή πετρελαίου. Πώς θα πρέπει να γίνεται η κατανομή της δαπάνης πετρελαίου;

    Για να γίνει σωστά η κατανομή της δαπάνης θα πρέπει:
    Να υπάρχουν θερμιδομετρητές (βλέπε την σχετική ερώτηση) στα κατάληλα σημεία του δικτύου οι οποίοι να μετρούν την ενέργεια που καταναλώνεται: Α. για θέρμανση και Β. για ζεστό νερό. Ανάλογα με τις ενδείξεις των δύο αυτών θερμιδομετρητών υπολογίζουμε το πετρέλαιο που καταναλώθηκε για κάθε μια από τις δύο αυτές λειτουργίες.
    Το πετρέλαιο που καταναλώθηκε για θέρμανση το κατανέμουμε στις ιδιοκτησίες με βάση τον γνωστό τύπο της αυτονομίας θέρμανσης που περιγράφεται και παραπάνω στις σχετικές ερωτήσεις.
    Για να κατανείμουμε όμως το πετρέλαιο που καταναλώθηκε για το ζεστό νερό, πρέπει να μετρήσουμε πόσο καταναλώνει κάθε ιδιοκτησία. Για να γίνει αυτό πρέπει να εγκαταστήσουμε υδρόμετρα ή θερμιδομετρητές σε κάθε διαμέρισμα και να κάνουμε την κατανομή ανάλογα με τις μετρήσεις τους.
    Το αντικείμενο της απάντησης αυτής είναι ένα από τα θέματα που λύνονται με την νέα Τ.Ο.Τ.Ε, στην οποία αναφερόμαστε στην ερώτηση σχετικά με τους θερμιδομετρητές.



  15. Στην πολυκατοικία μας υπάρχει κεντρική θέρμανση. Στο ισόγειο υπάρχουν δύο καταστήματα που χωρίς να ρωτήσουν κανέναν έβγαλαν τα θερμαντικά σώματα. Κατόπιν αρνούνται να πληρώνουν ακόμη και το πάγιο θέρμανσης που τους χρεώνει η διαχείριση. Είναι νόμιμο;

    Αν προβλέπεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας ότι πρέπει να πληρώνουν το πάγιο θέρμανσης τότε είναι υποχρεωμένοι να την πληρώνουν ότι και να λένε.
    Ακόμη πρέπει να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται κάθε επέμβαση, περιλαμβανομένης βέβαια της αφαίρεσης, στα θερμαντικά σώματα, χωρίς την άδεια της συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Άρα είναι υπόλογοι και για το θέμα αυτό.



  16. Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος και αποφάσισα όταν χτιζόταν η οικοδομή να βάλω μεγαλύτερα σώματα από αυτά που υπολόγιζε ο κατασκευαστής. Το σύστημα υπολογισμού της δαπάνης θέρμανσης είναι η ογκομέτρηση δηλ. για κάθε διαμέρισμα υπάρχει ένα υδρόμετρο που μετρά την ποσότητα νερού που διέρχεται από τα θερμαντικά του σώματα. Ήθελα να ρωτήσω μήπως θα πρέπει να πληρώνω μεγαλύτερο ποσοστό λόγω του ότι έχω διπλάσια σώματα. Και αν ναι, τότε τι ρόλο παίζει η ογκομέτρηση.

    Η παρακάτω απάντηση αυτή ισχύει για συστήματα με ωρομετρητές όσο και με υδρόμετρα - ογκομέτρηση:
    Μετρώντας την ποσότητα του νερού που διέρχεται μέσα από τα θερμαντικά σώματα ενός διαμερίσματος, βρίσκουμε την μία παράμετρο απ' αυτές που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την κατανομή της δαπάνης. Η άλλη παράμετρος είναι: πόση θερμότητα (ενέργεια) είχε το νερό κατά την είσοδο και πόση κατά την έξοδο του από το διαμέρισμα. Ζητούμε δηλαδή να βρούμε πόση ενέργεια καταναλώθηκε ΜΕΣΑ στο διαμέρισμα.
    Στα ατελή συστήματα μετρήσεων όπως αυτό που έχετε εσείς και σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες, μπορούμε να μετρήσουμε την ποσότητα (σε λίτρα αν υπάρχουν υδρόμετρα ή ώρες, αν υπάρχουν ωρομετρητές). Κατόπιν πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την παράμετρο αυτή με κάποιον συντελεστή. Αυτό γίνεται διότι:
    Αν π.χ. τροφοδοτήσουμε με 100 λίτρα νερού 90 βαθμών κελσίου μία γκαρσονιέρα με δύο σώματα επιφάνειες 2 τετραγωνικών μέτρων, στη έξοδο από το διαμέρισμα η θερμοκρασία νερού θα έχει πέσει (π.χ.) στους 75 βαθμούς.
    Αν τροφοδοτήσουμε με 100 λίτρα νερού 90 βαθμών κελσίου ένα πεντάρι διαμέρισμα με επτά σώματα καλοριφέρ που έχουν επιφάνεια 15 τετραγωνικών μέτρων, στη έξοδο από το διαμέρισμα η θερμοκρασία νερού θα έχει πέσει (π.χ.) στους 40 βαθμούς.
    (Οι αριθμοί στο παραπάνω παράδειγμα είναι τελείως υποθετικοί αλλά αντιπροσωπευτικοί) Είναι εμφανές ότι στο μεγάλο διαμέρισμα καταναλώθηκε πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι στο μικρό, και άρα η συμμετοχή του μεγάλου διαμερίσματος (στην δαπάνη αγοράς καυσίμου) πρέπει να είναι ανάλογα αυξημένη σε σχέση με του μικρού.
    Για να αντισταθμίσουμε για τα διαφορετικά μεγέθη κ.λ.π. των διαμερισμάτων, εκτός από το πόσο νερό κυκλοφόρησε ή πόσες ώρες χρησιμοποιήθηκε η θέρμανση συνυπολογίζουμε και άλλες παραμέτρους. Τέτοιες παράμετροι μπορεί να είναι, ανάλογα με την πολυκατοικία και την μελέτη θέρμανσης του μηχανικού:
    Πόσα σώματα υπάρχουν σε κάθε διαμέρισμα(πόση συνολική επιφάνεια έχουν).
    Τα μεγέθη των διαμερισμάτων όταν η επιφάνεια των θερμαντικών σωμάτων είναι, σε όλα τα διαμερίσματα, ανάλογη του εμβαδού τους.
    Θερμικές απώλειες (συντελεστής επιβάρυνσης και συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης), κ.α.
    Συμπερασματικά, ναι, πρέπει να πληρώνεις περισσότερα χρήματα ανά μονάδα (λίτρο / κυβικό μέτρο νερού που καταγράφει το υδρόμετρο, ή ώρα που καταγράφει ο ωρομετρητής) σε σχέση με τα άλλα διαμερίσματα.
    Άλλωστε από την αρχή γνώριζες ότι εγκαθιστώντας μεγαλύτερα σώματα θα έχεις καλύτερη (περισσότερη) θέρμανση, δηλαδή θα απορροφάς (καταναλώνεις) περισσότερη ενέργεια από το κεντρικό σύστημα. Επομένως είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχεις και μεγαλύτερη συμμετοχή στην συνολική δαπάνη.
                          Κατανομή δαπανών και οριζόντια ιδιοκτησία
  1. Γιατί υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες κοινοχρήστων;
    Κάθε ιδιοκτησία δεν έχει την ίδια συμμετοχή σε όλες τις δαπάνες. Ανάλογα με το είδος της δαπάνης διαφέρει και το πόστο συμμετοχής κάθε ιδιοκτησίας σ' αυτή. Ένα διαμέρισμα π.χ. του 5ου ορόφου έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις δαπάνες ασανσέρ από ένα ίσου μεγέθους διαμέρισμα του 1ου ορόφου. Η δαπάνη θέρμανσης σε μία πολυκατοικία με αυτονομία θέρμανσης, δεν είναι μόνο ανάλογη με το μέγεθος του διαμερίσματος αλλά και με τις ώρες πού κάθε διαμέρισμα άναψε το καλοριφέρ του.
    Για τον λόγο αυτό η οριζόντια ιδιοκτησία κατατάσσει τις δαπάνες σε κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο τους, ώστε να γίνεται δικαιότερη κατανομή τους στις ιδιοκτησίες.



  2. Ποιος καθορίζει τα χιλιοστά συμμετοχής των ιδιοκτησιών στις δαπάνες;
    Συνήθως ο μηχανικός που σχεδιάζει την πολυκατοικία, φτιάχνει και τον πίνακα "Οριζόντιας Ιδιοκτησίας" του ακινήτου. Ο πίνακας αυτός περιέχει τα στοιχεία κάθε διαιρεμένης ιδιοκτησίας του ακινήτου, όπως εμβαδόν, όγκος, αναλογούντες κοινόχρηστοι χώροι, ποσοστό επί του οικοπέδου κ.α. Στον ίδιο πίνακα καθορίζεται και η συμμετοχή κάθε ιδιοκτησίας στις κοινές δαπάνες του κτηρίου. Ο πίνακας αυτός είναι μέρος του συμβολαίου πού υπογράφεται από τον αγοραστή κατά την αγορά της ιδιοκτησίας και δεν μπορεί να μεταβληθεί παρά μόνο με συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών και με νέα συμβολαιογραφική πράξη.


  3. Ορισμένοι από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας μας επιμένουν ότι κάποιες από τις δαπάνες των κοινοχρήστων πρέπει να κατανέμονται σε ίσα μερίδια στις ιδιοκτησίες. Είναι σωστό;

    Όλες οι δαπάνες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις σε μία πολυκατοικία, ανεξάρτητα αν αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, κατανέμονται ανάλογα με τα ΧΙΛΙΟΣΤΑ της σχετικής κατηγορίας στην οποία εμπίπτει η δαπάνη.
    Κατανομή σε ίσα μερίδια είναι άδικη και παράνομη. Στο σημείο αυτό η νομοθεσία είναι κάθετη και συγκεκριμένη, και μην ακούσετε οποιονδήποτε προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο.
    Αν πιστεύετε ότι μια δαπάνη πρέπει να κατανεμηθεί εξ ίσου, αυτό είναι τεκμήριο ότι η δαπάνη αυτή δεν αφορά τα κοινόχρηστα και κατ' επέκταση ούτε τον διαχειριστή. Τέτοιες δαπάνες μπορεί να αφορούν εγκαταστάσεις ή εξαρτήματα που ενώ είναι τοποθετημένα έξω από την ιδιοκτησία, ωστόσο αποτελούν μέρος της. Π.χ. ηλεκτροβάνα, μετρητές θέρμανσης και ύδρευσης κ.α.
    Εξαιρείται η περίπτωση όπου έχει γίνει αντίθετη ρητή και συγκεκριμένη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο, και η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται με προσοχή.



  4. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς συντάσσεται ο πίνακας οριζόντιας ιδιοκτησίας του ακινήτου και με ποια κριτήρια;

    Οριζόντια ιδιοκτησία είναι ο καθορισμός των ποσοστών ιδιοκτησίας του κάθε συνιδιοκτήτη στο κτίριο. Από την κατανομή αυτή των ποσοστών πηγάζει και το ποσοστό συμμετοχής κάθε ιδιοκτήτη στις δαπάνες κοινοχρήστων. Ο νόμος ορίζει ότι η συμμετοχή αυτή είναι κατ' αναλογία της αξίας κάθε διηρημένης ιδιοκτησίας. Πρακτικά τώρα για την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας λαμβάνονται υπόψη τα μεγέθη των ιδιοκτησιών καθώς αυτός είναι ο πλέων αντικειμενικός τρόπος ορισμού της αναλογικής τιμής της ιδιοκτησίας. Ειδικά για την κατανομή των δαπανών ο συντάσων την οριζόντια ιδιοκτησία (μηχανικός ή άλλος) λαμβάνει υπ όψη του τα εξής:
    • Το εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας για την συμμετοχή στις Γενικές Δαπάνες.
    • Τον όγκο κάθε ιδιοκτησίας για την συμμετοχή στις δαπάνες Θέρμανσης,.
    • Και για τις δαπάνες Ανελκυστήρα, το εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας προσαυξημένο με έναν συντελεστή συνήθως 10% για κάθε όροφο που ανεβαίνουμε.

    Γενικά όμως πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη η κοινή λογική.
    Οι αριθμοί πρέπει να εξετάζονται από τους συνιδιοκτήτες πριν επισημοποιηθούν και υπογραφούν και να υπάρχει συναίνεση.



  5. Είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος το οποίο ενοικιάζω. Αυτή την στιγμή είναι κλειστό γιατί δεν έχω ακόμα βρει τον κατάλληλο ενοικιαστή. Πρέπει να εξακολουθήσω να πληρώνω κοινόχρηστα;

    Και στην περίπτωση δεν υπάρχει γενικός κανόνας αλλά ισχύει ότι αναγράφεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Εάν ο κανονισμός δεν προβλέπει ρητά τίποτε, τότε δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση στις κλειστές ιδιοκτησίες.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κανονισμοί των πολυκατοικιών δεν προβλέπουν έκπτωση στα κοινόχρηστα, ιδιοκτησιών οι οποίες για οποιοδήποτε λόγο παραμένουν κλειστές και αχρησιμοποίητες, με δύο εξαιρέσεις:
    • Στις πολυκατοικίες πού δεν έχουν αυτονομία θέρμανσης συνήθως υπάρχει μία έκπτωση γύρω στο 50 % στις δαπάνες που αφορούν το καύσιμο. Και στην περίπτωση όμως αυτή πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες συνήθως είναι: Να παραμείνει η ιδιοκτησία τελείως κλειστή και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 - 60 ημερών. Να απομονωθούν και να σφραγιστούν τα σώματα του καλοριφέρ, με ευθύνη του διαχειριστή, ο οποίος πρέπει επίσης να τα αποσφραγίσει.

      Στις πολυκατοικίες με αυτονομία θέρμανσης είναι αυτονόητο ότι στα κλειστά διαμερίσματα χρεώνεται μόνο το πάγιο θέρμανσης, αφού οι μετρητές δεν καταγράφουν κατανάλωση.
    • Στους κανονισμούς πολυκατοικιών υπάρχει συνήθως ειδική πρόβλεψη με την οποία ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας απαλλάσσεται για ορισμένο χρονικό διάστημα από τα κοινόχρηστα για τις ιδιοκτησίες πού έχει στην ιδιοκτησία του και παραμένουν απούλητες και αχρησιμοποίητες.


  1. Είμαι ενοικιαστής του διαμερίσματος. Πώς ξέρω ποιες δαπάνες αφορούν εμένα και ποιες τον ιδιοκτήτη;

    Αυτό είναι ένα ακανθώδες θέμα που ταλανίζει για χρόνια τις σχέσεις ενοικιαστών - ιδιοκτητών. Από την πλευρά του διαχειριστή ενός κτηρίου, τυπικά το δίλημμα αυτό δεν υφίσταται. Ο διαχειριστής ως γνωστόν είναι ο αντιπρόσωπος συνολικά της συνιδιοκτησίας του κτηρίου. Για την κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών ο διαχειριστής έχει στην διάθεσή του τον πίνακα οριζόντιας ιδιοκτησίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα ποσοστά κάθε ιδιοκτησίας σε κάθε κατηγορία κοινοχρήστων ο διαχειριστής κατανέμει τις δαπάνες στις ιδιοκτησίες. Εδώ σταματάει το έργο του. Υπόχρεος για την πληρωμή όλων των δαπανών πού αναλογούν σε κάθε ιδιοκτησία τυπικά είναι ο ιδιοκτήτης. Συνήθως όμως οι ιδιοκτήτες με το μισθωτήριο συμβόλαιο, συμφωνούν με τους ενοικιαστές ότι ένα μέρος των δαπανών θα πληρώνονται από τους δεύτερους. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό είναι ένα θέμα που οφείλουν να επιλύουν μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες με τους ενοικιαστές. Ο διαχειριστής δεν έχει λόγο στις ιδιωτικές αυτές συμφωνίες, όπως δεν έχει λόγο και στους υπόλοιπους όρους της μίσθωσης των διαιρεμένων ιδιοκτησιών.

    Πρακτικά τώρα και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει επικρατήσει η εξής λύση στο παραπάνω πρόβλημα:
    Ο ενοικιαστής εξοφλεί τα κοινόχρηστα στον διαχειριστή, και αν αυτά περιλαμβάνουν κάποιες δαπάνες οι οποίες κατά την συμφωνία πού έχει γίνει αφορούν τον ιδιοκτήτη, αυτές αφαιρούνται από το επόμενο ενοίκιο όταν αυτό καταβληθεί. Οι δαπάνες που συνήθως συμφωνείται ότι βαρύνουν τον ενοικιαστή είναι οι δαπάνες πού προκύπτουν σε τακτική βάση, δηλ κάθε μήνα, τρίμηνο κ.λ.π. Οι λοιπές δαπάνες δηλαδή οι έκτακτες, οι οποίες συνήθως είναι επισκευές παγίων στοιχείων του κτηρίου, αφορούν τον ιδιοκτήτη. Στον παραπάνω εθιμικό και πρακτικό κανόνα φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις.



  2. Πώς γίνεται η κατανομή της δαπάνης του νερού;

    Με υδρόμετρα. Στις πολυκατοικίες συνήθως εγκαθίστανται υδρόμετρα τα οποία μετρούν την κατανάλωση κάθε ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή ο διαχειριστής παίρνει κάθε τρίμηνο τις ενδείξεις των υδρομέτρων, και κατανέμει το ποσό του λογαριασμού του νερού σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο:
    Κ = Π * Μδ / Σ Μδ
    Όπου:
    Κ = Η ζητούμενη κατανάλωση της συγκεκριμένης γραφείου / καταστήματος σε δραχμές.
    Π = Το ποσό πού κατανέμεται (Το συνολικό ποσό του λογαριασμού της ΕΥΔΑΠ).
    Μδ = η μέτρηση του διαμερίσματος.
    Σ Μδ= το άθροισμα των μετρήσεων όλων των μετρητών της πολυκατοικίας.



  3. Ορισμένα διαμερίσματα στην πολυκατοικία μου εμφανίσθηκαν στα σχέδια της άδειας με συγκεκριμένο εμβαδόν. Σήμερα το εμβαδόν τους είναι μεγαλύτερο, διότι έκλεισαν τους ημιυπαίθριους χώρους, χωρίς να το δηλώσουν, δηλαδή παράνομα. Όμως τα χιλιοστά θέρμανσης παραμένουν εκείνα που είχαν υπολογιστεί αρχικά, με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που τους αναλογούν. Οι ιδιοκτήτες των ευνοημένων διαμερισμάτων δεν δέχονται καμία αλλαγή και υπολογισμό της δαπάνης θέρμανσης με βάση τα πραγματικά χιλιοστά; Είναι σωστό;

    Οριστική λύση είναι να ζητήσετε από έναν μηχανολόγο μηχανικό (κατά προτίμηση αυτόν που εξ αρχής έκανε την μηχανολογική μελέτη κατασκευής της πολυκατοικίας) να σας φτιάξει μια μελέτη θέρμανσης με βάση το παραπάνω Π.Δ.
    Ο νόμος ορίζει ότι μια διαφορετική συμφωνία για την κατανομή δαπανών μπορεί να έχει την μορφή απλής απόφασης συνέλευση που όμως θα γίνει αποδεκτή και θα υπογραφεί απ' ΟΛΟΥΣ τους συνιδιοκτήτες. Για να έχετε όμως το κεφάλι σας ήσυχο, καλό είναι να γίνει συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο επίσης θα υπογράψουν όλοι και θα μεταγραφεί.
    Έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μελέτη αυτή θα εφαρμόζετε στο εξής από τον διαχειριστή.
    Αν φυσικά κάποιοι «ευνοημένοι» αρνούνται την λύση αυτή μπορείτε με αγωγή σας είτε ομαδικά είτε ατομικά να ζητήσετε από το αρμόδιο δικαστήριο να τους αναγκάσει. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα ανακύψουν και τα ζητήματα της καταπάτησης του οικοδομικού κανονισμού κ.λ.π. 



  4. Τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας μου δεν τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από θερμοσίφωνα, αλλά από μπόιλερ το οποίο λειτουργεί με πετρέλαιο, το οποίο αποθηκεύεται σε ειδική δεξαμενή. Πώς θα πρέπει να γίνεται η κατανομή της δαπάνης αγοράς αυτού του πετρελαίου;

    Αν υπάρχει σύστημα θέρμανση νερού με καυστήρα πετρελαίου και το σύστημα αυτό είναι χωριστό απ΄ αυτό της θέρμανσης (καλοριφέρ), ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κατανομή της δαπάνης του πετρελαίου αυτού του συστήματος είναι να εγκατασταθεί σε κάθε ιδιοκτησία υδρόμετρο ζεστού νερού (υπάρχουν ειδικά τέτοια), το οποίο να μετρά την κατανάλωση ζεστού νερού (σε κυβικά μέτρα) κάθε ιδιοκτησίας. Κατόπιν θα γίνεται κατανομή της δαπάνης πετρελαίου βάση των ενδείξεων των υδρομέτρων.
    Αν για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση υδρομέτρων, η κατανομή μπορεί να γίνει βάση των ατόμων που μόνιμα κατοικούν σε κάθε ιδιοκτησία. 



  5. Εκ παραδρομής πλήρωνα μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινόχρηστα από αυτήν που αναφερόταν στο συμβόλαιο μου. Πώς μπορώ να ζητήσω πίσω όσα είχα αχρεωστήτως καταβάλει τόσα χρόνια;
    Μπορείς να υπολογίσεις την διαφορά και να τα ζητήσεις από τον διαχειριστή και από την συνέλευση των συνιδιοκτητών.
    Αν δεν δεχτούν να σου τα επιστρέψουν, μπορείς φυσικά να καταφύγεις στα δικαστήρια.
    Πάντως να ξέρεις ότι τα πέραν της πενταετίας οι οφειλές παραγράφονται.



  6. Στην πολυκατοικία μας πριν λίγο καιρό μόνωσαν την ταράτσα για το κρύο κλπ. και την δαπάνη μοιράστηκαν όλοι οι συνιδιοκτήτες καθώς όπως μας είπαν η ταράτσα είναι κοινόκτητη. Εμείς μένουμε στον πρώτο όροφο και το πάτωμά μας είναι το ταβάνι στης πιλοτής. Είναι το ταβάνι της πυλωτής κοινόκτητο; Μπορεί και αυτό να μονωθεί με έξοδα της συνιδιοκτησίας;

    Η ταράτσα της πολυκατοικίας είναι κοινόκτητη (ακόμη και αν δεν είναι κοινόχρηστη) όπως είναι και ολόκληρος ο σκελετός της οικοδομής οι πλάκες κ.λ.π.
    Η οροφή της πυλωτής είναι επίσης κοινόκτητη, και αν προκύψει ανάγκη επισκευής της και ληφθεί η σχετική απόφαση από την συνέλευση των συνιδιοκτητών, η δαπάνη θα βαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες ανάλογα με τα χιλιοστά καθ' ενός.
    Αν θέλουμε να γίνουμε ποιο σχολαστικοί μπορούμε να πούμε ότι οι πλάκες είναι δομικά στοιχεία της οικοδομής και ως τέτοια ανήκουν σε όλους, είναι δηλ. κοινόκτητα. Το δάπεδο όμως και το ταβάνι (στο βάθος της επίστρωσης όπως ο σοβάς για το ταβάνι και τα πλακάκια π.χ. του πατώματος, και σε τέτοιο βάθος που δεν επηρεάζουν την στατικότατα του κτιρίου) ανήκει στον ιδιοκτήτη.



  7. Μια από τις υδρορροές του διαμερίσματος μου δημιουργεί προβλήματα υγρασίας στο αποκάτω διαμέρισμα. Ποιος είναι υπόχρεος να πληρώσει την επισκευή και την ζημιά;
    Πρέπει να προσδιορίσεις σε ποιόν ανήκει το μέρος της εγκατάστασης που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα (υδρορροή), διαβάζοντας τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Αν ο κανονισμός καθορίζει ότι όλο το σύστημα αποχέτευσης ή απορροής όμβριων είναι κοινόκτητο, τότε την επισκευή και ότι άλλο σχετικό πρέπει να πληρώσει η πολυκατοικία.
    Διαφορετικά, αν δηλαδή καθορίζεται ότι δεν είναι κοινόκτητο, τότε υπόχρεος για να πληρώσει είναι ο ιδιοκτήτης της ιδιοκτησίας την οποία αυτή η υδρορροή εξυπηρετεί.
    Αν δεν υπάρχει σχετική αναφορά στον κανονισμό (ή δεν υπάρχει κανονισμός) τότε, κατά την γνώμη μου, πρέπει να θεωρήσετε ότι:
    Αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε τμήμα της υδρορροής που εξυπηρετεί περισσότερες από μία ιδιοκτησίες η δαπάνη πρέπει να θεωρηθεί δαπάνη κοινοχρήστων. 

    Αν όμως το πρόβλημα είναι σε τμήμα που εξυπηρετεί μία μόνο ιδιοκτησία, τότε η επισκευή και ότι άλλα έξοδα προκύψουν πρέπει να βαρύνει την εξυπηρετούμενη ιδιοκτησία.


  8. Είμαι ιδιοκτήτρια του 1/4 μίας πολυκατοικίας. Υπάρχει ακόμη ένας ιδιοκτήτης στον οποίο ανήκουν τα υπόλοιπα 3/4 . Μπορεί ο άλλος ιδιοκτήτης, έχοντας την πληοψηφία, να αποφασίζει για θέματα επισκευών και συντηρήσεων, ακόμη και αν εγώ δεν συμφωνώ;

    Δυστυχώς για σένα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κανονισμού, αποφάσεις για θέματα συντηρήσεων, επισκευών και δαπανών λαμβάνονται με βάση την πληοψηφία. Εάν μειοψηφείς δεν μπορείς να εμποδίσει την λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
    Ο νόμος σε προστατεύει σε θέματα κατανομής ψήφων και προορισμού του ακινήτου, όπου για να αλλάξει κάτι απαιτείται παμψηφία, η σύμφωνη δηλαδή γνώμη ΟΛΩΝ των ιδιοκτητών.



  9. Υπάρχει διαρροή στην σωλήνα αποχέτευσης της κουζίνας ενός διαμερίσματος. Η σωλήνα αυτή βρίσκεται στον φωταγωγό της πολυκατοικίας Η δαπάνη αποκατάστασης της ζημιάς βαρύνει όλους ή μόνο τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου διαμερίσματος;
    Αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν προβλέπει διαφορετικά, πιστεύω ότι η βλάβη πρέπει να επισκευαστεί με έξοδα της ιδιοκτησίας εφόσον το τμήμα της σωλήνωσης εξυπηρετεί αποκλειστικά αυτήν. Αν εξυπηρετεί περισσότερα από ένα διαμερίσματα η δαπάνη θα πρέπει να βαρύνει όλες τις ιδιοκτησίες ανάλογα με τα χιλιοστά της σχετικής κατηγορίας.


  10. Στην πολυκατοικία που διαμένω αποφασίστηκε από την συνέλευση η περίφραξη της αυλής με κάγκελα και η τοποθέτηση γκαραζόπορτας με μηχανισμό που θα λειτουργεί με τηλεχειρισμό. Πώς θα πρέπει να κατανεμηθεί το κόστος της κατασκευής; 
    Κατά την γνώμη μου η κατανομή της δαπάνης θα πρέπει να γίνει ως εξής:
    Η δαπάνη για τα κάγκελα και τις πόρτες (συμπεριλαμβανομένης της γκαραζόπορτας) θα πρέπει να κατανεμηθεί ανάλογα με τα χιλιοστά γενικών δαπανών, όπου συμμετέχουν όλες οι ιδιοκτησίες της πολυκατοικίας. Αυτό διότι η επέμβαση αυτή γίνεται προς όφελος (ασφάλεια κ.λ.π.) όλων των ιδιοκτητών.
    Το κόστος των μηχανισμών και αυτοματισμών, δεν πρέπει να θεωρηθεί δαπάνη κοινοχρήστων, αλλά να κατανεμηθεί εξ ίσου στους ιδιοκτήτες θέσεων στάθμευσης (καλυμμένες ή ακάλυπτες, και ένα μερίδιο ανά θέση στάθμευσης). Αν δεν υπάρχουν προσδιορισμένες θέσεις στάθμευσης, αλλά καθένας έχει ίσα δικαιώματα στάθμευσης και οι αυτοματισμοί θα πρέπει να κατανεμηθούν ανάλογα με τα παραπάνω χιλιοστά.



  11. Σύμφωνα με την πολιτική της πολυκατοικίας, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από σχετικό κανονισμό, στο τέλος της σαιζόν θέρμανσης γεμίζει η δεξαμενή πετρελαίου, εν αναμονή του επόμενου χειμώνα. Ο διαχειριστής κατανέμει το κόστος του πετρελαίου στα διαμερίσματα. Εγώ όμως μέσα στο καλοκαίρι θα ξενοικιάσω το διαμέρισμα και θα φύγω από την πολυκατοικία. Πρέπει να συμμετάσχω στην παραπάνω δαπάνη;
    Δεν είναι δυνατόν να σου επιβληθεί νομίμως συμμετοχή σου σε δαπάνη αγοράς πετρελαίου το οποίο ΘΑ καταναλωθεί στο μέλλον, όταν δεν θα κατοικείς πλέον στην πολυκατοικία. Γενικώς το πνεύμα τις νομοθεσίας που διέπει τις σχέσεις των ενοίκων των πολυκατοικιών είναι ότι αυτοί συμμετέχουν σε πραγματικές και όχι σε «θεωρητικές» δαπάνες.
    Επί πλέων εάν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης, η κατανομή της δαπάνης γίνεται ΑΦΟΥ καταναλωθεί το πετρέλαιο (πού αγοράζεται με χρήματα από το αποθεματικό ταμείο της πολυκατοικίας) και με συνυπολογισμό του πραγματικού χρόνου χρήσης της θέρμανσης, και όχι εκ των προτέρων και κατ' εκτίμηση.
    Βέβαια προκύπτει το θέμα εάν κατά την είσοδό σου στην πολυκατοικία υπήρχε πετρέλαιο στου οποίου συμμετείχες την κατανάλωση χωρίς όμως να πληρώσεις το ποσό που σου αναλογούσε στην δαπάνη αγοράς του.
    Πρέπει όμως εδώ να σημειώσω ότι σωστό είναι, για λόγους πυρασφάλειας, η δεξαμενή πετρελαίου να παραμένει άδεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι σε ετήσια βάση μειώνουμε στο μισό τις πιθανότητες ατυχήματος από ανάφλεξη του καυσίμου.



  12. Στην πολυκατοικία μας πρόσφατα τοποθετήθηκε ασανσέρ. Πως γίνεται η κατανομή του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων χώρων, με δεδομένο ότι από τον ίδιο μετρητή τροφοδοτείται το ασανσέρ, ο φωτισμός του κλιμακοστασίου αλλά και το σύστημα θέρμανσης;
    Αυτό που συμβουλεύω είναι η κατανομή του λογαριασμού ανάλογα με τα χιλιοστά κοινοχρήστων. Τυπικά βέβαια θα πρέπει ένα μέρος της κατανάλωσης να κατανέμεται με τα χιλιοστά ασανσέρ, ένα μέρος με τα χιλιοστά θέρμανσης, το υπόλοιπο με τα χιλιοστά κοινοχρήστων και όλα τα πάγια με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας.
    Επειδή όμως αυτό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ίσως απαιτείται η εγκατάσταση επιμέρους μετρητών για κάθε λειτουργία, και οι διαφορές είναι αμελητέες, συνιστώ να απλουστευθούν τα πράγματα και να κατανέμεται ολόκληρο το ποσό με τα χιλιοστά κοινοχρήστων.



  13. Στην πολυκατοικία μας υπάρχουν 5 ιατρεία. Ο κανονισμός επιτρέπει την λειτουργία τέτοιας επαγγελματικής στέγης. Αυτά δέχονται πολλούς ασθενείς καθημερινά . Πρέπει τα κοινόχρηστα των ιατρείων να υπολογίζονται ανάλογα με τα χιλιοστά της οριζόντιας ιδιοκτησίας; Ή υπάρχει κάποια ειδική αντιμετώπιση λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης π.χ. του ασανσέρ, του φωτισμού και της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων από την αυξημένη κίνηση των πελατών των ιατρείων;

    Η χρήση μιας ιδιοκτησίας δεν αλλάζει τα χιλιοστά συμμετοχής της στις δαπάνες, εκτός αν κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον κανονισμό.


  14. Στο υπόγειο της πολυκατοικίας μας υπάρχει ένας χώρος ο οποίος στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζεται σαν αποθήκη και για αυτό το λόγο δεν έχει συμμετοχή στις δαπάνες κοινοχρήστων. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η αποθήκη έχει μετατραπεί σε διαμέρισμα που χρησιμοποιείται από την ιδιοκτήτρια. Δεν θα έπρεπε να πληρώνει και αυτό κοινόχρηστα άσχετα με το τι προβλέπει η οριζόντια ιδιοκτησία; Τι μπορώ να κάνω;

    Πρέπει να ζητήσεις από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες να γίνει μεταβολή της οριζόντιας ιδιοκτησίας, τουλάχιστον όσον αφορά την κατανομή των δαπανών. Αυτό μπορεί να γίνει με απλή απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (βλέπε κανονισμό για το πώς συγκαλείται και διεξάγεται), στο πρακτικό της οποίας θα αναγραφούν οι μεταβολές στην κατανομή των χιλιοστών και θα υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες. Για να έχεις όμως ποιο ισχυρή θέση σε περίπτωση αμφισβήτησης στο μέλλον, ή σε περίπτωση που κάποιες ιδιοκτησίες πωληθούν, καλύτερα είναι η μεταβολή να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο θα μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο. Οι δαπάνες που θα προκύψουν στην περίπτωση αυτή βαρύνουν τον ιδιοκτήτη της αποθήκης ο οποίος με την μετατροπή πού έκανε κατέστησε αναγκαία την τροποποίηση του κανονισμού.
    Αν κάποιοι συνιδιοκτήτες δεν δεχτούν να συμπράξουν στα παραπάνω, μπορείς να απευθυνθείς στο τοπικό πολεοδομικό γραφείο και να μάθεις αν είναι νόμιμη η μετατροπή της αποθήκης σε κατοικία, και αν όχι να ζητήσεις να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
    Ακόμη μπορείς να κάνεις αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο, και να ζητήσεις να συμμετέχει το διαμέρισμα/αποθήκη στις δαπάνες κοινοχρήστων. Καλό είναι για όλα αυτά να συμβουλευτείς τον δικηγόρο σου.



  15. Στην πολυκατοικία μας, ένας από τους συνιδιοκτήτες δεν πλήρωνε τα κοινόχρηστα για χρόνια και τελικά υποχρεώθηκε με δικαστική απόφαση. Προέκυψε λοιπόν κόστος από την αμοιβή του δικηγόρου. Πως πρέπει να γίνει ο επιμερισμός του κόστους του δικηγόρου; Χιλιοστά κοινοχρήστων ή ίσα μερίδια;

    Κατ' αρχήν θα έπρεπε να ζητήσετε από το δικαστήριο, τα δικηγορικά και όποια άλλα έξοδα να καταλογιστούν στον αντίδικο.
    Αν το κάνατε και δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, ή δεν το κάνατε καθόλου, τότε τα έξοδα αυτά πρέπει να πληρωθούν από τους συνιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
    Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχει εξίσου κατανομή σε δαπάνες κοινοχρήστων.



  16. Αντικαταστήσαμε την πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας μου και οι συνιδιοκτήτες μου επιμένουν ότι η δαπάνη αυτή θα πρέπει να καταμεριστεί ανάλογα με τα χιλιοστά κοινοχρήστων. Εγώ διαφωνώ γιατί δεν δέχομαι ότι μακροπρόθεσμα η πολυκατοικία με τις επισκευές και αντικαταστάσεις θα «ξανακτιστεί» από την αρχή και θα πληρωθεί με απ' όλους ανάλογα με τα χιλιοστά.

    Φυσικά θα γίνει η ξανακτιστεί από την αρχή βάση χιλιοστών. Με τον ίδιο τρόπο επίσης αγοράστηκε: Όταν αγόρασες την ιδιοκτησία σου, αγόρασες και ένα ποσοστό από τους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις, ανάλογο με το μέγεθος (και αξία) της ιδιοκτησίας σου. Αυτό το ποσοστό ονομάζεται «ιδανικό μερίδιο» διότι αποτελεί ένα ποσοστό του όλου και όχι ένα συγκεκριμένο «υλικό» κομμάτι. Αυτό το ποσοστό αναγράφεται και στο συμβόλαιό σου.
    Τώρα λοιπόν καλείσαι να συμμετάσχεις στις δαπάνες που απαιτούνται για τα κοινόκτητα και κοινόχρηστα αυτά πράγματα.
    Επειδή δεν μπορείς όμως να επισκευάσεις μόνο το ιδανικό σου μερίδιο επί της πόρτας εισόδου, θα πληρώσεις το μερίδιο που σου αναλογεί από την συνολική δαπάνη επισκευής ή αντικατάστασης της. Το μερίδιο αυτό είναι ανάλογο με το (ιδανικό) μερίδιο σου επί της πόρτας, δηλαδή ανάλογο με τα χιλιοστά σου.
    Τώρα εκ του αντιθέτου:
    Αν η συμμετοχή των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας στις παραπάνω δαπάνες αποκατάστασης των κοινοχρήστων, γινόταν εξίσου, τότε μετά την πάροδο μιας π.χ. τριακονταετίας, και αφού όλα τα κοινόχρηστα πράγματα και εγκαταστάσεις θα είχαν επισκευαστεί και αντικαταστεί τουλάχιστον μία φορά, τότε κάθε συνιδιοκτήτης θα είχε ίσο μερίδιο συνιδιοκτησίας επ' αυτών, πράγμα που θα ήταν βέβαια αντίθετο με την οριζόντια ιδιοκτησία του κτιρίου, η οποία προβλέπει ένα συγκεκριμένο ποσοστό για κάθε ιδιοκτήτη και όχι ίδια αναλογία για όλους.



  17.  Σε πολυκατοικία με αυτονομία θέρμανσης, ποιόν βαρύνει η δαπάνη αντικατάστασης της ηλεκτροβάνας θέρμανσης ενός διαμερίσματος (που βρίσκεται εγκατεστημένη στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας); Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μνεία στον κανονισμό.
    Η άποψη μου είναι ότι μια ηλεκτροβάνα αφορά και εξυπηρετεί μία μόνο ιδιοκτησία και άρα ανήκει στην ιδιοκτησία αυτή. Ως εκ τούτου, η δαπάνη επισκευής ή αντικατάστασης της πρέπει να βαρύνει την ιδιοκτησία αυτή.
    Το θέμα βέβαια γίνεται πιο πολύπλοκο διότι η λειτουργία της ηλεκτροβάνας ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να επηρεάζει και άλλα διαμερίσματα: Αν π.χ. η ηλεκτροβάνα χαλάσει και κολλήσει στην θέση ανοικτή, τότε το διαμέρισμα θερμαίνεται χωρίς να καταγράφεται στον μετρητή του . Τότε ο διαχειριστής θα πρέπει να καλέσει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, να την επισκευάσει ή αντικαταστήσει άμεσα. Αν αυτός δεν το κάνει, πρέπει να επιληφθεί ο ίδιος ο διαχειριστής και να χρεώσει τον ιδιοκτήτη.
    Εναλλακτικά το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί σε συνέλευση και να δοθεί απάντηση με την συνήθη διαδικασία της πλειοψηφίας.



  18. Ενοικίασα ένα διαμέρισμα σε ένα καινούριο κτίριο. Ο διαχειριστής έβαλε δυο τόνους πετρέλαιο τους οποίους ζήτησε και πληρώθηκε από τους ενοίκους ανάλογα με τα χιλιοστά καθενός. Τώρα που καταναλώθηκε το πετρέλαιο μας ζητάει να πληρώσουμε το ίδιο πετρέλαιο ανάλογα με την κατανάλωση μας, για να έχει χρήματα να αγοράσει καινούργιο πετρέλαιο. Είναι σωστό;
    Κατά την γνώμη μου ο ποιο σωστός και ξεκάθαρος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το θέμα είναι ο εξής:
    Όταν ο νέος ένοικος ενοικιάσει μία ιδιοκτησία πρέπει να καταβάλει στον διαχειριστή το αποθεματικό. Με το αποθεματικό αυτό πληρώνονται οι διάφορες δαπάνες, μεταξύ των οποίων και η αγορά του πετρελαίου.
    Τέλος κάθε μήνα, μετριέται το πετρέλαιο που έχει καταναλωθεί (απ' αυτό που αγοράστηκε με το αποθεματικό) και κατανέμεται στους ενοίκους με τον τρόπο που ορίζει ο κανονισμό, η οριζόντια ιδιοκτησία της πολυκατοικίας και οι υφιστάμενοι νόμοι. Όταν ο ένοικος ξενοικιάσει την ιδιοκτησία και φύγει από την πολυκατοικία, και εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές, του επιστρέφεται (άτοκα) το αποθεματικό που είχε καταβάλει.



  19. Εδώ και 2 χρόνια επισκευάσαμε το ασανσέρ της πολυκατοικίας μας με κόστος περίπου 2.000 ευρώ. Από τότε μαλώσαμε γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στον τρόπο κατανομής της δαπάνης στους συνιδιοκτήτες. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας αναγράφει τα χιλιοστά για "συντήρηση και λειτουργία" και όχι για επισκευή η αντικατάσταση όλου του ασανσέρ. Έχουμε κάνει αρκετές συνελεύσεις και καθένας φέρνει το γνωστό του δικηγόρο με τη δικιά του ερμηνεία και χωρίς αποτέλεσμα. Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος (νομαρχία, υπουργείο, δικηγόρος, σύλλογος ) που θα μπορούσε να μας δώσει μια γραπτή , υπεύθυνη απάντηση για το θέμα.
    Για μένα είναι προφανές ότι η κατανομή ΟΠΟΙΑΣ δαπάνης αφορά το ασανσέρ θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τα χιλιοστά του ασανσέρ. Δυστυχώς αυτό είναι η γνώμη μου και φυσικά μπορεί δεν θα γίνει δεκτή από αυτούς τους οποίους δεν συμφέρει.
    Η λύση για να λάβετε γραπτή και υπεύθυνη (και επιπλέον δεσμευτική) απάντηση είναι προφανής και απλή: Θα προσφύγετε στο αρμόδιο δικαστήριο! Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εξουσιοδοτηθεί από την πλειοψηφία και θα καταθέσει αγωγή κατά της μειοψηφίας. Το δικαστήριο θα ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και θα αποφασίσει. Δεν χρειάζεται να τσακώνεστε. Μ΄ αυτόν τον τρόπο λύνονται οι διαφορές στον πολιτισμένο κόσμο.



  20. Σε διαμέρισμά μου έχει παρουσιασθεί ρωγμή στην πλάκα του ταβανιού που αποτελεί και την στέγη της πολυκατοικίας. Η επισκευή της πλάκας (τσιμεντενέσεις) επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ή όλη την πολυκατοικία και με ποια αιτιολόγηση;

    Η στέγη της οικοδομής (ανεξάρτητα από τον τρόπο κατασκευής) σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1, του νόμου 3741/1929 ανήκει στα πράγματα αναγκαστικής συνιδιοκτησίας, δηλ. ανήκει σε όλους τους συγκυρίους των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Είναι ευνόητο ότι η δαπάνη για κάθε επέμβαση επί της στέγης (επισκευή, μόνωση κ.λ.π.), βαρύνει την συνιδιοκτησία της πολυκατοικίας. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα βασικά δομικά στοιχεία της οικοδομής όπως πλάκες μεταξύ ορόφων, κολώνες, δοκοί, θεμέλια κ.λ.π.

                                Για την χρήση των κοινοχρήστων χώρων

  1. Τι συμβαίνει επιτέλους με τις θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή;
    Η πιλοτή της πολυκατοικίας ακόμα και για παλαιές πολυκατοικίες είναι κοινόχρηστη και κοινόκτητη. Με πρόβλεψη στην οριζόντια ιδιοκτησία της οικοδομής η πιλοτή μπορεί να χωριστεί σε χώρους στάθμευσης οι οποίοι να δοθούν για αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Όμως ακόμα και στην περίπτωση αυτή, ένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μισθώσει ή να πωλήσει την χρήση της θέση σε κάποιον που δεν έχει ιδιοκτησία στην ίδια πολυκατοικία.
    Σε περίπτωση πού η χρήση των χώρων στάθμευσης δεν καθορίζεται στην οριζόντια ιδιοκτησία αυτή μπορεί να καθοριστεί με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
    Οι θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή και γενικά στους ανοικτούς χώρους μιας πολυκατοικίας δεν μπορούν να περιτοιχισθούν ούτε να χρησιμοποιηθούν για χρήση άλλη από την προβλεπόμενη.
    Οι κλειστοί χώροι στάθμευσης στα ισόγεια, υπόγεια ή άλλου, εφόσον προβλέπονται από την οικοδομική άδεια, αποτελούν χωριστές ιδιοκτησίες και άρα δεν ισχύουν τα παραπάνω.


  2. Θα ήθελα να μάθω τι προβλέπεται, για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή πιλοτής, κήπου, αυλής κλπ. Μπορούν τα παιδιά να παίζουν μπάλα και ποιες ώρες, και να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς την επίβλεψη γονιών;
    Σε πολλές πολυκατοικίες υπάρχουν στον κανονισμό προβλέψεις, του τι επιτρέπεται και τι όχι.
    Αν όχι τότε μπορούν να τεθούν κάποιοι βασικοί κανόνες από την συνέλευση των συνιδιοκτητών.
    Ανεξάρτητα απ' αυτά όμως εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του αστικού κώδικα και της λοιπής νομοθεσίας, για την κοινή ησυχία, την φθορά ξένης περιουσίας, την γονική ευθύνη κ.λ.π.



  3. Αγόρασα ένα διαμέρισμα σε μια μέχρι τώρα οικογενειακή πολυκατοικία. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες έχουν περιφράξει τους κοινόχρηστους χώρους με φράχτες και καγκελόπορτες, και μου αρνούνται κάθε πρόσβαση, αλλά και κάθε συζήτηση στο θέμα αυτό. Βάση συμβολαίου έχω το 30% των κοινόκτητων χώρων. Τι μπορώ να κάνω;

    Πρέπει να απευθυνθείς στον δικηγόρο σου. Αν αμφισβητούν το δικαίωμά σου στους κοινόχρηστους χώρους, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιό σου, και αν δεν δέχονται να το συζητήσουν καν, πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσεις σε κατάθεση αγωγής στο αρμόδιο δικαστήριο. Για όλα αυτά όμως θα σε συμβουλεύσει ο δικηγόρος σου.

  4. Θα ήθελα να μάθω αν η ταράτσα πολυκατοικίας αποτελεί κοινόχρηστο χώρο. Ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ της πολυκατοικίας μας δεν δέχεται να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση, επικαλούμενος λογούς ασφαλείας.

    Ο κανονισμός της πολυκατοικίας και/ή η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας πρέπει να αναφέρουν το καθεστώς που διέπει την ταράτσα (δώμα) της πολυκατοικίας.
    Το δώμα συνήθως είναι κοινόκτητο (ανήκει σε όλους σαν ιδιοκτησία). Μπορεί όμως δικαίωμα χρήσης να έχει μόνο ένας ή ορισμένοι ιδιοκτήτες.
    Αν στα παραπάνω έγγραφα δεν καθορίζεται κάτι συγκεκριμένο, τότε το δώμα της πολυκατοικίας είναι κοινόκτητο και κοινόχρηστο. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να καθοριστούν με απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, και πρέπει να είναι συγκεκριμένες, περιορισμένες και να εξυπηρετούν όλους (ηλιόθερμα, κεντρική κεραία τηλεόρασης, άπλωμα ρούχων ή τίναγμα χαλιών).
    Όσο για τους λόγους ασφαλείας που επικαλείται ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ (που υποθέτω ότι βρίσκεται κάτω από το εν λόγω δώμα) είναι πράγματι βάσιμοι. Γίνονται πολλές διαρρήξεις από κακοποιούς οι οποίοι κατεβαίνουν από το συχνά αφύλακτο δώμα (αν φυσικά αυτό επικοινωνεί με το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας) στην υποκείμενη βεράντα. Για το λόγο αυτό πρέπει να κλειδώνεται πάντα προσεκτικά η πόρτα του δώματος.



  5. Ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος του τελευταίου ορόφου της πολυκατοικίας, δηλώνει πως έχει αγοράσει μέρος της ταράτσας της οικοδομής για αποκλειστικά δική του χρήση. Μπορεί να κατασκευάσει κιόσκι και κήπο όπως ισχυρίζεται; Η ταράτσα είναι κοινόχρηστος χώρος για όλους τους ιδιοκτήτες; Πως μπορώ να διαπιστώσω αν το έχει όντως έχει αγοράσει όπως ισχυρίζεται; Τελικά, έχει το δικαίωμα να παρέμβει με κατασκευές στον χώρο της ταράτσας;
    Συνήθως το δώμα μιας πολυκατοικίας είναι κοινόκτητο και κοινόχρηστο, με ορισμένους περιορισμούς (στην χρήση) που αναγράφονται στον κανονισμό.
    Δεν είναι όμως σπάνιο το φαινόμενο, το δώμα να είναι κοινόκτητο, να ανήκει δηλαδή από κοινού στους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας αφού αποτελεί αναπόσπαστο δομικό της στοιχείο, αλλά να μην είναι κοινόχρηστο, δηλαδή η χρήση του να ανήκει σε έναν μόνο ή ορισμένους (και όχι όλους τους) ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση αυτή μπορεί η χρήση να περιορίζεται από τον κανονισμό. Αν τέτοια ειδική ή περιορισμένη χρήση δεν αναφέρεται στον κανονισμό, τότε αυτή περιορίζεται μόνο από τις σχετικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.
    Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διαπιστώσετε αν στα συμβόλαια αγοράς των ιδιοκτησιών σας ή στον κανονισμό της πολυκατοικίας που υπογράψατε κατά την απόκτηση των ιδιοκτησιών σας, αναφέρετε κάτι σχετικό. Ακόμη πρέπει να ζητήσετε από τον εν λόγω ιδιοκτήτη να σας επιδείξει τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, βάση των οποίων διεκδικεί την χρήση τους δώματος. Κατόπιν συμβουλευτείτε το τοπικό πολεοδομικό γραφείο, σχετικά με τους περιορισμούς χρήσης του δώματος, και ποιες εργασίες και μεταβολές επιτρέπεται να εκτελεστούν σ' αυτό.



  6. Στην πολυκατοικία που μένω παρκάρουν στη πυλωτή μέχρι και μπροστά στην είσοδο και χρειάζεται να κάνω "ακροβασίες" για να φτάσω στη πόρτα. Υπάρχει κάποιος νόμος που να καθορίζει ότι στη πυλωτή υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει ένας διάδρομος ώστε να μπαίνουν οι ένοικοι στην είσοδο της οικοδομής ανενόχλητα και ανεμπόδιστα;
    Ο νόμος, απ' όσο γνωρίζω, δεν προβλέπει κάτι σχετικό. Η λογική όμως λέει ότι η πυλωτή εφόσον χρησιμοποιείται για στάθμευση αυτοκινήτων πρέπει να είναι διαιρεμένη σε συγκεκριμένες και διακριτές θέσεις στάθμευσης. Το δικαίωμα στάθμευσης στις θέσεις αυτές, αν δεν καθορίζεται από συμβόλαια, θα πρέπει να καθοριστεί από την συνέλευση. Εκτός των θέσεων αυτών δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση.
    Είναι ευνόητο ότι πρέπει να υπάρχουν διάδρομοι με ελεύθερη πρόσβαση για την είσοδο - έξοδο στην πολυκατοικία. Καλό είναι να συνεννοηθείτε για το θέμα στην επόμενη συνέλευση της πολυκατοικίας και να φτιάξετε κάποια διαγράμμιση που να οριοθετεί με λογικό τρόπο τις θέσεις στάθμευσης και τους κοινόχρηστους χώρους.


  7. Αγόρασα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία 30 ετών που δεν έχει κεντρική θέρμανση. Θέλω να εγκαταστήσω δικό μου σύστημα καλοριφέρ, αλλά ο μόνος διαθέσιμος χώρος για την τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού είναι η ταράτσα. Πρέπει να φτιάξω δωμάτιο γι' αυτά; Τι πρέπει να κάνω για να είμαι νόμιμος;
    Μπορείς το σύστημα θέρμανσης να το εγκαταστήσεις σε μια πρόχειρη κατασκευή, π.χ. με μεταλλικό σκελετό και γυψοσανίδες.
    Το πρόβλημα είναι ότι για να καταλάβεις κοινόκτητο χώρο, όπως είναι το δώμα της οικοδομής, πρέπει να λάβεις την άδεια ΟΛΩΝ των συνιδιοκτητών. Καλό είναι την άδεια αυτή να την λάβεις γραπτά, να ζητήσεις δηλαδή μια γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών, και να υπογράψουν όλοι ένα πρακτικό που σου επιτρέπει να κάνεις αυτό που επιθυμείς.
    Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είναι η εγκατάσταση νόμιμη, όσον αφορά την πολυκατοικία. Όσον αφορά την νομιμότητα απέναντι στις πολεοδομικές διατάξεις, πρέπει να ρωτήσεις το τοπικό πολεοδομικό γραφείο.



  8. Σε όροφο της πολυκατοικίας υπάρχουν μόνο δύο διαμερίσματα του ιδίου ιδιοκτήτη, με αντικριστές θύρες εισόδου. Αν ο ιδιοκτήτης θελήσει να ενοποιήσει τα δύο διαμερίσματα, μπορεί να τοποθετήσει μία θύρα επί του διαδρόμου και να καταργήσει τις προυπάρχουσες;
    Κατά την άποψή μου θα πρέπει να του επιτραπεί να καταργήσει τις δύο πόρτες και να τις αντικαταστήσεις με μία νέα, εάν αυτό είναι εφικτό. Δεν επιτρέπετε όμως σε καμία περίπτωση να καταλάβει τμήμα του διαδρόμου, ο οποίος είναι κοινόκτητος, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι άλλα διαμερίσματα στον όροφο.
    Διαβάστε πάντως και τον κανονισμό της πολυκατοικίας, για να δείτε αν κάτι προβλέπει για την περίπτωση.



  9. Μπορεί η πλειοψηφία να αποφασίσει τοποθέτηση υψηλού κράσπεδου εκατέρωθεν της εισόδου αυτοκινήτων που μειώνει πλάτος και λειτουργικότητα του διαδρόμου; Σε περίπτωση ζημίας επί αυτοκινήτου συνιδιοκτήτη που έχει διαφωνήσει πως μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση;

    Αν ο χώρος στον οποίο έγινε η επέμβαση, είναι κοινόκτητος και κοινόχρηστος χώρος, και αν η επέμβαση δεν μεταβάλει τον προορισμό του, τότε η συνέλευση με απόφαση της πληοψηφίας της μπορεί να τον διαρρυθμίσει διαφορετικά για να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες της πολυκατοικίας ή των χρηστών του χώρου κ.λ.π.
    Αν μεταβάλλεται ο προορισμός του χώρου η θίγονται δικαιώματα κάποιου συνιδιοκτήτη (π.χ. το δικαίωμα του να εισέρχεται με το αυτοκίνητό του με ασφάλεια στον χώρο στάθμευσης που του ανήκει), δεν μπορεί να γίνει μεταβολή παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας όλων (παμψηφία).
    Αν πιστεύεις ότι θίγονται κάποια συμφέροντα ή δικαιώματά σου και/ή αν έχει προκύψει βλάβη εξαιτίας της μεταβολής αυτής, μπορείς να ζητήσεις την αποζημίωσή σου από την συνιδιοκτησία της πολυκατοικίας προσφεύγοντας στα αρμόδια δικαστήρια.



  10. Θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με το παρακάτω πρόβλημα. Μένω στον 1ο όροφο πολυκατοικίας με μεγάλη πυλωτή η οποία συχνά μετατρέπεται σε παιδική χαρά των παιδιών της πολυκατοικίας και της γειτονιάς. Στον κανονισμό της πολυκατοικίας αναφέρεται ότι: "οι κοινόχρηστοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους συνιδιοκτήτες υπό τον όρο ότι δεν θα παρενοχλούν και δεν θα διαταράσσουν την ησυχία των υπολοίπων..." Τοποθετήσαμε ανακοίνωση παρακαλώντας να περιοριστεί ο θόρυβος αλλά η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Τι με συμβουλεύετε;

    Δυστυχώς το πρόβλημά σου, και το οποίο αντιμετωπίζουν οι ένοικοι πολλών πολυκατοικιών, ανάγεται περισσότερο στον αστικό κώδικα, παρά στον κανονισμό της πολυκατοικίας.
    Καλό είναι να το συζητήσετε με φιλικό τόνο σε κάποια προσεχή συνέλευση της πολυκατοικίας σας. Δυστυχώς, παρόλο πού έχω παρευρεθεί σε πάρα πολλές τέτοιες συζητήσεις, δεν θυμάμαι καμία που να κατέληξε σε κάποια οριστική και ικανοποιητική λύση. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, που θα έχει επιπλέων προσωρινή εφαρμογή.
    Λυπούμαι που δεν μπορώ να προτείνω κάποια καλύτερη λύση.
"Πηγή polyd.gr''